Początek jesieni

2 sierpnia 2022

Makaron z cukinii

 Cukinia to bardzo smaczne warzywo, można ją wykorzystać na wiele sposobów. Dziś propozycja na danie obiadowe, lub kolacyjne, tak naprawdę to dietetyczne, czyli makaron z cukinii. Makaron bez mąki, to po prostu wydrążona cukinia pokrojona obieraczką do warzyw na cienkie paski, takie tagliatelle z cukinii. Można też użyć specjalnej temperówki do robienia makaronu z warzyw. Danie lekkie, smaczne, proste i szybkie, idealne na upalne dni.



Składniki:

  • 600 gramów wydrążonej cukinii( 2 cukinie)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka małych pomidorków
  • sól

  • pieprz
  • 50 gramów sera dojrzewającego drobno startego
  • świeża bazylia

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyć, nie obierać jeśli jest młoda, tylko wydrążyć środek z pestkami, miałam dwie średnie cukinie. Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw pokroić cukinię na długie cienkie paski, razem ze skórką. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko zmięknie wsypać drobno posiekany czosnek, najlepiej polski, chwilę smażyć, czosnek szybko się przypala, tak że trzeba bardzo uważać, dodać makaron, przesmażyć około pięciu minut, cały czas mieszając, trzeba to robić za pomocą szczypiec, lub dwóch widelców, cukinia musi być jędrna, ale nie surowa, a powstała w czasie gotowania woda, powinna wyparować. Wyłączyć grzanie, doprawić do smaku solą, tak około pół łyżeczki, pieprzem, dodać zioła prowansalskie, oraz kilka drobno porwanych  listków bazylii, wsypać starty ser, całość wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, na wierzchu poukładać przekrojone pomidorki. Makaron z cukinii jest smaczny sam, ale może stanowić też dodatek do obiadu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz