16 sierpnia 2022

Kotlety z cukinii

 Kotlety z cukinii to pyszne kotlety warzywne, które bardzo przypominają kotlety wieprzowe mielone. Danie nie tylko smaczne, ale szybkie i zdrowe. Chętnie zjedzą je dzieci nie tylko na ciepło z ziemniakami i surówką, ale także zimne z chlebem. Cukinia jest warzywem bardzo smacznym i dostępnym, dlatego zachęcam do jej wykorzystania na różne sposoby.



Składniki:

  • 1 cukinia 400 gramów
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku
  • 1 łyżeczka z górką mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Tak samo zetrzeć obrany i umyty ziemniak i marchewkę. Można wszystko zetrzeć na dużych otworach, ale wtedy kotlety nie będą miały jednolitej struktury. Warzywa posypać pół łyżeczką soli, wymieszać i zostawić aby puściły sok. Warzywa odcisnąć przez gazę, dosyć dokładnie pozbawiając je całego  soku. Cebulę obrać i zetrzeć na drobnych otworach, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cukinii. Do warzyw wsypać pół szklanki bułki tartej, kaszę manną, szczypiorek, dodać całe jajka, wymieszać, masa musi być gęsta, doprawić do smaku ziołami, pieprzem, solą. Rękę lekko zwilżyć w wodzie i formować owalne kotlety, każdy obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Kotlety z cukinii można robić małe wielkości orzecha włoskiego, lub takie jak mielone. Od razu smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu, nie za gorącym, żeby od razu za bardzo się nie zrumieniły, smażymy pięć- osiem minut z każdej strony przekręcając je, dosmażamy na małym grzaniu. Kotlety z cukinii podajemy tak jak kotlety mielone z ziemniakami, ryżem z dodatkiem mizerii, lub sałatki.

5 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogłabym zastąpić kaszkę mannę? Nie mogę glutenu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast kaszy można dodać bułkę tartą bezglutenową, do odpowiedniej gęstości, tak żeby kotlety dobrze dało się formować.

      Usuń
  3. Wyszły bardzo dobre❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowały, pozdrawiam i zapraszam częściej!

      Usuń