Gulasz wołowy to pomysł na obiad dla całej rodziny, ma tą zaletę, że można zrobić go więcej, a podać na kilka sposobów: z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, a także z plackiem ziemniaczanym, zawsze smakuje, a przepis jest prosty. Gulasz można przygotować z łopatki wołowej, pręgi, karczka, ale jest też w sprzedaży mięso wołowe gulaszowe, ja takiego właśnie użyłam.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego gulaszowego
- 1 duża cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- mała szczypta ostrej papryki
- 1/2 l wody
- smalec
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, taką na jeden kęs. Do mięsa dodać mąkę i wymieszać, tak aby każdy kawałek obtoczył się w mące. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć porcjami obtoczone kawałki wołowiny, nie można włożyć za dużo, bo wytworzy nam się sos, a mięso się nie zrumieni. Zrumienione mięso przekładać do garnka, w którym będziemy gotowali gulasz. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na pozostałym tłuszczu, gdy cebula lekko się zrumieni, wsypać paprykę, wymieszać i od razu przełożyć do gulaszu, nie można smażyć papryki za długo, bo zrobi się gorzka, ale gdy dodamy ją na gorący tłuszcz, nabierze lepszego smaku. Na patelnie wlać wodę, zagotować i dodać do gulaszu. Gulasz zagotować, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż mięso zmięknie. W czasie duszenia sprawdzić, czy sos nie wyparował, jeśli tak, dolać jeszcze wody. Gdy mięso jest już prawie miękkie, wtedy dopiero doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Do gulaszu można dodać też czosnek i świeżą paprykę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz