Ciasta anielskie oczka, pyszne, kruche rozpływają się w ustach, z dodatkiem marmolady, zadowolą każdego. Takie ciasteczka robi się bardzo szybko, nie trzeba wałkować ciasta, robi się tylko kulki, mogą nam pomóc robić je dzieci. Przepis bardzo prosty i szybki, każdy sobie poradzi.
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 150 gramów masła
- szczypta soli
- 80 gramów cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- marmolada
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej włożyć do naczynia, dodać przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtka, zagnieść ręką wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze stężało. Następnie przygotować formy do pieczenia, wyłożyć papierem. Formować ciastka, brać kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i robić kulki, które układać na formie. Na koniec w każdej kulce zrobić dziurkę, tak jak w kluskach śląskich, można zrobić to za pomocą trzonka od drewnianej łyżki, lub palcem, w każdą dziurkę włożyć trochę marmolady, u mnie marmolada własnej roboty z pigwy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasteczka 10-13 minut do ładnego zrumienienia. Ciasteczek anielskich oczek wyszło z tej porcji 50 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz