Kalarepka jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chyba mało docenianym, a szkoda bo zarówno można ją jeść na surowo w różnych surówkach, jak i gotowaną. Zupa z kalarepy jest bardzo delikatna, pyszna i szybka. Można ugotować ją na wywarze mięsnym, warzywnym, lub na rosole. To doskonały pomysł na letni posiłek dla całej rodziny, a co najważniejsze bardzo zdrowy.
Składniki:
- 2 kalarepki duże
- 600 gramów ziemniaków
- 1 litr rosołu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i zalać rosołem, lub wywarem z warzyw i zagotować, zmniejszyć grzanie. Czosnek obrać, przekroić ząbki na pół i dodać do zupy. Kalarepki umyć, odciąć listki, a główki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Listki kalarepy są bardzo zdrowe, dlatego zawsze dodaję do zupy, a na koniec wyjmuje je. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodać startą kalarepę, zupa będzie dosyć gęsta, dolać gotowanej wody tyle, aby gęstość zupy nam odpowiadała, chwilę gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Na koniec dodać do zupy śmietanę, najpierw do śmietany dodać gorącej zupy, wymieszać i wlać wszystko do garnka. Zupę z kalarepy posypać po wierzchu zieloną natką pietruszki, lub koperku. Zupę z kalarepy możemy ugotować też bez wywaru mięsnego, wystarczy przesmażyć na maśle startą kalarepkę i dodać ją do gotujących ziemniaków, wtedy też należy dodać włoszczyznę.
Pyszna!
OdpowiedzUsuń