Tortilla na ciepło to pomysł na lekką, pyszną przekąskę, którą zjedzą i dorośli i dzieci. Do nadzienia możemy wykorzystać różne składniki, pasuje zarówno ser, wędlina, kurczak, czy łosoś, do tego ulubione warzywa. Moja propozycja to jedna porcja tortilli z serem, mimo to można nią zaspokoić głód, a druga z wędliną, przygotowanie to tylko chwila.
Składniki:
- 2 pszenne tortille
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 pomidor
- 100 gramów żółtego sera
- 1 plaster szynki, lub innej wędliny
- 1/2 papryki
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku
- 4 suszone pomidory
- 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie:
Placek tortilli smarujemy łyżką ketchupu, robimy nacięcie od środka do brzegu. Ser żółty, może być różny, u mnie Gouda, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Szczypiorek drobno pokroić, natkę pietruszki posiekać, a paprykę i suszone pomidory pokroić w paski. Tortilla będzie składana na ćwiartki, dlatego układamy najpierw nadzienie na połowie, tak jak widać na zdjęciu, układamy najpierw na jednej ćwiartce trochę papryki, suszony pomidor i natkę pietruszki zaczynając od przecięcia, a na drugiej ćwiartce tarty ser i szczypiorek, posypujemy odrobiną oregano i składamy na pół, potem układamy na następnej ćwiartce znowu ser i suszony pomidor, składamy, i na ostatniej części układamy plastry pomidora, trochę papryki, posypujemy szczypiorkiem i zamykamy, powstanie nam trójkąt. Z drugą tortillą postępujemy tak samo, tylko na trzecią ćwiartkę kładziemy szynkę i trochę papryki, możemy dodać jeszcze ulubiony składnik. Rozgrzewamy patelnię, ja robiłam to na patelni grillowej, ale każda teflonowa też się sprawdzi, bez oleju, kładziemy dwa trójkąty tortilli i chwilę smażymy około minuty z jednej strony, przekręcamy na drugą i jeszcze pół minuty z drugiej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz