9 lipca 2022

Roladki z tortilli

 Roladki z tortilli to bardzo smaczna i szybka przystawka, a co ważne można ją zrobić wcześniej. Często mamy problem, co zrobić szybkiego na spotkanie z przyjaciółmi, sylwestra, święta, czy imieniny, tu właśnie sprawdzą się roladki z tortilli. Tortillę można bez problemu kupić w sklepie, ja użyłam tortillę pszenną, w paczce było pięć placków. Roladki możemy zrobić z różnymi dodatkami, takimi jakie lubimy.


Składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 1 serek naturalny do smarowania
  • 1 nieduży ogórek
  • kilka listów sałaty
  • kilka listków rukoli
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki szczypiorku pokrojonego
  • 50 gramów wędzonego łososia w plastrach
  • 1 łyżka koperku
  • 2 ząbki czosnku



Wykonanie:

Do serka naturalnego dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać. Ogórek obrać i pokroić na wąskie paski. Pomidory suszone mniejsze mogą być w całości, a większe pokroić na paski.  Tortillę posmarować cienko po całej powierzchni i ułożyć zaczynając od brzegu paski ogórka, rukolę, ser żółty, ogórek, kawałki łososia, szczypiorek i sałatę. Tortillę zwinąć w rulon, a następnie zawinąć w folię do żywności, dosyć ciasno, a brzegi zakręcić, tak jak u cukierka. Tak przygotowaną roladkę schować do lodówki na co najmniej pół godziny, ale można też na noc. W podobny sposób zrobić następne roladki, tak jak widać na zdjęciach. Gdy tortilla się schłodzi, odwinąć ją z folii i pokroić na małe roladki, od razu podawać. Zamiast łososia możemy użyć szynkę, lub polędwicę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz