Roladki z tortilli to bardzo smaczna i szybka przystawka, a co ważne można ją zrobić wcześniej. Często mamy problem, co zrobić szybkiego na spotkanie z przyjaciółmi, sylwestra, święta, czy imieniny, tu właśnie sprawdzą się roladki z tortilli. Tortillę można bez problemu kupić w sklepie, ja użyłam tortillę pszenną, w paczce było pięć placków. Roladki możemy zrobić z różnymi dodatkami, takimi jakie lubimy.
Składniki:
- 3 placki tortilli
- 1 serek naturalny do smarowania
- 1 nieduży ogórek
- kilka listów sałaty
- kilka listków rukoli
- kilka suszonych pomidorów
- 4 plastry sera żółtego
- 2 łyżki szczypiorku pokrojonego
- 50 gramów wędzonego łososia w plastrach
- 1 łyżka koperku
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Do serka naturalnego dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać. Ogórek obrać i pokroić na wąskie paski. Pomidory suszone mniejsze mogą być w całości, a większe pokroić na paski. Tortillę posmarować cienko po całej powierzchni i ułożyć zaczynając od brzegu paski ogórka, rukolę, ser żółty, ogórek, kawałki łososia, szczypiorek i sałatę. Tortillę zwinąć w rulon, a następnie zawinąć w folię do żywności, dosyć ciasno, a brzegi zakręcić, tak jak u cukierka. Tak przygotowaną roladkę schować do lodówki na co najmniej pół godziny, ale można też na noc. W podobny sposób zrobić następne roladki, tak jak widać na zdjęciach. Gdy tortilla się schłodzi, odwinąć ją z folii i pokroić na małe roladki, od razu podawać. Zamiast łososia możemy użyć szynkę, lub polędwicę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz