Pierogi z jagodami lubią chyba wszyscy, najlepiej smakują teraz w lecie ze świeżo zerwanymi jagodami. Zawsze mrożę jagody i robię pierogi w zimnie, też nam smakują, ale nie tak jak teraz. Te pierogi pamiętam z dzieciństwa, robiła je moja mama, a znikały bardzo szybko.
Składniki:
- 400 gramów mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
- 600 gramów jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- śmietana gęsta lub jogurt
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać wrzącą wodę w środek i mieszać widelcem, dodać sól, olej i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę. Wyrobione ciasto na pierogi odchodzi od ręki i nie lepi się do stolnicy, należy przykryć je ściereczką i zostawić na 15 minut, aby odpoczęło. Przygotować jagody, umyć je i dobrze osuszyć, najlepiej na papierowym ręczniku. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Nie dodaję cukru do jagód, gdyż wtedy jagody puszczają sok szybko i pierogi się rozklejają. Ciasto dzielę na trzy części. Każdą część rozwałkować cienko, lekko podsypując mąką na placek, za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko kłaść trochę jagód i 1/3 łyżeczki cukru z mąką ziemniaczaną, zlepić brzegi i odłożyć na posypaną mąką deseczkę. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i na wrzącą wrzucać pierogi, nie wszystkie od razu, zależy od wielości garnka 15-20 sztuk, jak pierogi wypłyną zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Ugotowane pierogi z jagodami wyjąć łyżką cedzakową na talerz, dodać na wierzch śmietanę, lub jogurt, można jeszcze posypać po wierzchu cukrem. Z porcji tej wyszło 36 pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz