Początek jesieni

11 lipca 2022

Parzybroda z młodej kapusty

 Parzybroda z młodej kapusty to bardzo smaczna i pożywna, letnia zupa. Swoją nazwę zawdzięcza długim, cienkim paskom kapusty, które w czasie jedzenia często przyklejały się do brody, a że zupa była gorąca, to parzyły brodę. Zupa jest gęsta, z dużą ilością kapusty młodej, ziemniaków, ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem wędzonej kiełbasy, lub boczku.



Składniki:

  • 500 gramów żeberek, lub kości wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 główka kapusty młodej, lub włoskiej
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • zielone liście pora i selera
  • 600 gramów ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 200 gramów wędzonej kiełbasy, lub boczku
  • tłuszcz

Wykonanie:

Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać 1,5 litrem wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować około pół godziny. Obrać włoszczyznę, umyć  dodać do zupy i osolić do smaku. Kapustę pokroić w paski, a ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać ziemniaki, pokrojoną kapustę i wolno gotować. Pomidor sparzyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć i dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystko zrumienić, a następnie przełożyć do garnka. Na koniec Parzybrodę posypać posiekanym koperkiem, doprawić do smaku papryką, pieprzem i solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz