Parzybroda z młodej kapusty to bardzo smaczna i pożywna, letnia zupa. Swoją nazwę zawdzięcza długim, cienkim paskom kapusty, które w czasie jedzenia często przyklejały się do brody, a że zupa była gorąca, to parzyły brodę. Zupa jest gęsta, z dużą ilością kapusty młodej, ziemniaków, ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem wędzonej kiełbasy, lub boczku.
Składniki:
- 500 gramów żeberek, lub kości wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 główka kapusty młodej, lub włoskiej
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 mały pomidor
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- zielone liście pora i selera
- 600 gramów ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 200 gramów wędzonej kiełbasy, lub boczku
- tłuszcz
Wykonanie:
Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać 1,5 litrem wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować około pół godziny. Obrać włoszczyznę, umyć dodać do zupy i osolić do smaku. Kapustę pokroić w paski, a ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać ziemniaki, pokrojoną kapustę i wolno gotować. Pomidor sparzyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć i dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystko zrumienić, a następnie przełożyć do garnka. Na koniec Parzybrodę posypać posiekanym koperkiem, doprawić do smaku papryką, pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz