Bułki drożdżowe nadziewane jagodami, czyli jagodzianki, jedne z najlepszych bułek, mięciutkie i puszyste. U mnie nie ma lata bez jagodzianek, czekamy na te pyszne bułeczki wszyscy. Robię je z kilograma mąki, gdyż znikają bardzo szybko, najlepsze świeże, ale na drugi dzień są bardzo dobre.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 jajko do posmarowania
- 1 szklanka cukru
- 1 3/4 szklanki mleka
- 100 gramów masła
- 100 gramów świeżych drożdży
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól. Mleko lekko podgrzać, dodać trochę do drożdży, łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę cukru, rozmieszać i zostawić w cieple, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać, a masło roztopić, nie może być gorące. Do jajek z cukrem dodać przesianą mąkę i podrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłe mleko. Jak wszystko się połączy wyrabiać ręką, pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać, Ciasto musi odchodzić od ręki i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Zrobić nadzienie:
Jagody przebrać, umyć i odsączyć. Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Nie dodaję cukru do jagód,, ponieważ jagody puszczają dużo soku i bułki będą się rozklejać. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, ręce natłuścić masłem, lub olejem, brać po kawałku ciasta, robić placuszki, na każdy kłaść łyżkę jagód i pół łyżeczki płaskiej cukru, zlepić formując bułeczki. Bułeczki układać na wyłożoną papierem do pieczenia formą, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół. Jajko rozmieszać i posmarować każdą jagodziankę , a po wierzchu posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, do ładnego zrumienienia. Z porcji tej wyszło 35 bułek z jagodami.
apetycznie to wygląda!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń