Zupa szczawiowa z młodego szczawiu, prosto z działki, ugotowana na rosole, ze śmietaną. Taka zupa podana z jajkiem ugotowanym na twardo, do tego okraszone młode ziemniaczki, to obiad jednodaniowy dla całej rodziny, można ugotować więcej od razu na dwa dni. Najważniejsze, że w czasie upału taki obiad gotuje się tyle co ziemniaki, a jest bardzo smaczny i pożywny.
Składniki:
- 1 litr rosołu
- 150 gramów pokrojonego szczawiu
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kg młodych ziemniaków
- sól
- 4 jajka
- koperek
- kawałek kiełbasy lub boczku na skwarki
- trochę tłuszczu
Wykonanie:
Szczaw przebrać, umyć i pokroić. Jajka ugotować na twardo. Rosół wlać do garnka, dolać litr wody, zagotować i wrzucić pokrojony szczaw, dwie garście, jeśli lubimy kwaśniejszą zupę można dodać więcej szczawiu. Mąkę rozrobić z zimną wodą na gładką masę, gdy zupa się zagotuje, dolać trochę do mąki, wymieszać i zaprawić zupę i zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą i dodać śmietanę, najpierw zahartować ją odrobiną zupy i wlać do garnka. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Zupę podać z przekrojonym jajkiem na twardo, a na osobnym talerzu ziemniaki okraszone skwarkami i posypane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz