Początek jesieni

20 czerwca 2022

Ryżanka z pieczarkami

 Ryżanka z pieczarkami, zwykła, prosta, smaczna i zdrowa zupa. Zupa pełna warzyw, a warzywa powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dodatek ryżu sprawia, że jest zawiesista, gęsta, a nie zawiera mąki. Taka prosta treściwa zupa, a dodatek pieczarek dodaje jej smaku. Można ugotować ją na mięsie, rosole, ja tym razem ugotowałam ją tylko na maśle.



Składniki:

  • 300 gramów pieczarek
  • 100 gramów ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • gałązka lubczyka
  • zielony liść pora i selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka masła

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę, lekko ją obsmażyć, wrzucić pieczarki, dodać sól i pieprz i wszystko dobrze obsmażyć. Przesmażone pieczarki przełożyć do garnka, a na patelnię wlać 2 szklanki wody, zagotować i wlać do pieczarek, dodać jeszcze litr gotowanej wody, liść laurowy, ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć i od razu dodać do zupy, gotować wszystko 15 minut. Ryż opłukać zimną wodą i dodać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem i wolno gotować, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać zieloną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz