Pomidory z serem żółtym to pyszna i prosta przekąska na spotkania rodzinne. Ta przystawka świetnie sprawdzi się także na imprezach na świeżym powietrzu przy grillu. Smak pomidora z serem jest dość wyrazisty, zadowoli każde podniebienie, a do tego ładnie się prezentuje. Pomidory powinny być duże, dojrzałe, ale jędrne i twarde.
Składniki:
- 2 pomidory
- 200 gramów żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 1łyżka jogurtu greckiego, lub kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Pomidory umyć, wytrzeć i pokroić na plastry, trochę grubsze, tak około 4 milimetry. Ser żółty, ja użyłam goudę, ale może być inny, taki jaki lubimy, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do sera dodać majonez, jogurt, pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wymieszać. Zieloną natkę pietruszki drobno pokroić i dodać na koniec, wszystko wymieszać. Tak przygotowany ser z sosem układać po łyżce na plastrach pomidorów. Można po wierzchu posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz