Karkówka w sosie własnym to pomysł na pyszny, domowy obiad, a na dodatek bardzo prosty i szybki. Karkówka jest bardzo soczysta, miękka, rozpływa się w ustach. Jak to mówią, najprostsze rzeczy są najlepsze, nie ma tu wyszukanych dodatków, wszystko co potrzebne znajdzie się w każdym domu, a mimo to mięso smakuje wybornie.
Składniki:
- 800 gramów karkówki
- 2 cebule
- 2-3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości około 2 cm. Każdy kawałek lekko posolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu obsmażyć z każdej strony plastry karkówki, aby nabrały ciemno złotego kolor, a mięso pozostało w środku soczyste. Cebulę obrać i pokroić w piórka, karkówkę posypać papryką i majerankiem, dodać cebulę, zmniejszyć grzanie do minimum i przykryć, wolno chwilę dusić, pod wpływem pary wydzieli się trochę sosu, a cebula zmięknie. Teraz podlać szklanką wody i dusić na małym grzaniu pod przykryciem około 40-50 minut, zależy od mięsa, jeśli sos wyparuje, dolać jeszcze wody. Sprawdzić karkówkę czy miękka, doprawić jeśli trzeba do smaku solą i pieprzem. Sos jest pyszny i zawiesisty, jeśli jednak lubimy gęsty, można jeszcze zaprawić go mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz