Ciasto z truskawkami piekę już od dawna, co najmniej dwa razy w sezonie truskawkowym. Jest szybkie, puszyste, wilgotne i pyszne. Przepis jest bardzo prosty, co prawda potrzebny jest mikser, ale dziś każdy z niego korzysta. W moim rodzinnym domu ciasto z truskawkami było pieczone w prodiżu, ja też je tak upiekłam, prodiż jest starszy ode mnie, praktycznie już nieużywany, jedynie do tego ciasta, ale ciasto udaje się też w piekarniku, tyle że w prodiżu jest bardziej wilgotne, tak mnie się wydaje, lepiej nam smakuje.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
- 500 gramów truskawek
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Wykonanie:
Truskawki obrać, umyć i dokładnie odsączyć na sitku. Przygotować formę do pieczenia o średnicy 27 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, ubijać, aż jajka zbieleją. Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia, cały czas miksując na mniejszych obrotach masę jajeczną, dodawać do niej po łyżce mąki. Na koniec dodać olej, zmiksować i wyłożyć ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni, grzanie góra-dół i piec 40-45 minut, sprawdzić patyczkiem, czy suche, jeśli tak wyłączyć i otworzyć piekarnik, a ciasto zostawić na pięć minut. Ciasto z truskawkami posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz