Pierś z kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, moja propozycja to połączenie piersi z mięsem mielonym. Przepis nie jest skomplikowany, a mięso jest bardzo smaczne i soczyste. Idealne danie nie tylko na obiad, ale też na wszelkie uroczystości. Pierś pokrojona na plastry, posmarowana mięsem mielonym i zwinięta w roladę, pięknie wygląda po przekrojeniu, a można podać ją z ziemniakami, kaszą czy z kluskami śląskimi.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 gramów mięsa mielonego
- 1/2 małej bułki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić każdą na trzy kotlety. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa mielonego, dodać jajko, musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić, tak jak na kotlety mielone. Pierś z kurczaka włożyć do torebki foliowej i delikatnie ją rozbić, tak aby nie porozrywać mięsa. Mięso mielone podzielić na sześć części. Każdy kotlet z piersi posmarować mięsem mielonym i zwinąć w roladę, nie trzeba spinać wykałaczkami, mięso mielone wszystko sklei. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdą roladkę obtoczyć w mące i kłaść złączeniem na gorący tłuszcz, obsmażyć na większym grzaniu z każdej strony na złoto. Cebulę pokroić w piórka, dodać do piersi z kurczaka, lekko przesmażyć, a gdy cebula zmięknie dodać szklankę wody, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką do smaku, zmniejszyć grzanie do minimum, przykryć i wolno dusić 10 minut, sprawdzić czy mięso jest miękkie.