Zupa pieczarkowa z ryżem, treściwa, ugotowana na wywarze z drobiu, z dodatkiem warzyw i śmietany. Zupa bardzo prosta, dodatek ryżu sprawia, że jest dosyć gęsta, a robi się ją bardzo szybko. Taką zupę z chęcią zjedzą wszyscy, smakuje o każdej porze roku.
Składniki:
- 300 gramów pieczarek
- 400 gramów mięsa z indyka, kurczaka
- 100 gramów ryżu
- 100 gramów śmietany
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- gałązka lubczyku
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać ziele angielskie i liść laurowy i wolno gotować. W tym czasie obrać włoszczyznę, marchew pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją zeszklić, dodać pieczarki i wszystko smażyć mieszając co chwilę, aż wyparuje sok, doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać do zupy, gdy mięso jest już prawie miękkie. Wszystko wolno gotować 15 minut, dodać przepłukany zimną wodą ryż i wolno gotować, aż ryż będzie miękki. Do śmietany dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i dodać do zupy, wszystko zagotować, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Musi byci pyszna jutro będę gotowaci
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń