5 maja 2022

Zupa pieczarkowa z ryżem

 Zupa pieczarkowa z ryżem, treściwa, ugotowana na wywarze z drobiu, z dodatkiem warzyw i śmietany. Zupa bardzo prosta, dodatek ryżu sprawia, że jest dosyć gęsta, a robi się ją bardzo szybko. Taką zupę z chęcią zjedzą wszyscy, smakuje o każdej porze roku. 



Składniki:

  • 300 gramów pieczarek
  • 400 gramów mięsa z indyka, kurczaka
  • 100 gramów ryżu
  • 100 gramów śmietany
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • gałązka lubczyku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać ziele angielskie i liść laurowy i wolno gotować. W tym czasie obrać włoszczyznę, marchew pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i  pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją zeszklić, dodać pieczarki i wszystko smażyć mieszając co chwilę, aż wyparuje sok, doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać do zupy, gdy mięso jest już prawie miękkie. Wszystko wolno gotować 15 minut, dodać przepłukany zimną wodą ryż i wolno gotować, aż ryż będzie miękki. Do śmietany dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i dodać do zupy, wszystko zagotować, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

2 komentarze: