Zupa koperkowa z makaronem, najlepsza teraz jak jest świeży koperek w ogródku, a nie ma jeszcze szkodników tzw. mszycy, która często na nim żeruje. Zupa smaczna, szybka i delikatna. Można ugotować ją na rosole, lub na mięsie drobiowym. Koperkowa to jedna z ulubionych zup moich dzieci, można ugotować więcej, tak samo smakuje na drugi dzień. Zimą nie smakuje tak jak na wiosnę, ale można ją zrobić z mrożonego koperku.
Składniki:
- 500 gramów mięsa drobiowego z kością, u mnie z kaczki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- gałązka lubczyku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4-5 łyżek posiekanego koperku
- 100 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- makaron
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać zimną 1,5 litrem zimnej wody, zagotować zebrać szumowiny i zmniejszyć grzanie. Do zupy dodać liść laurowy i ziele angielskie. Obrać włoszczyznę i po 15 minutach dodać do zupy, trochę ją osolić. Makaron, najlepiej grubszy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Gdy mięso jest już miękkie, doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody i dodać do zupy, zagotować. Koperek drobno posiekać, grubsze gałązki posiekać oddzielnie. Do zupy dodać posiekane grubsze gałązki, zagotować i dodać śmietanę. Wyłączyć grzanie i na koniec wsypać posiekany drobno zielony koperek. Makaron włożyć na talerze i polać gorącą zupą koperkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz