Wino pietruszkowe, zwane też winem św. Hildegardy, polecane jest szczególnie osobom mającym problem z chorobami serca, ale może być stosowane przez wszystkich. Wino poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie, wzmacnia serce, odtruwa organizm, obniża poziom cholesterolu, poprawia też trawienie i odporność organizmu. W składzie wina nie ma nic złego: miód, natka zielonej pietruszki, ocet winny lub jabłkowy i wino gronowe.
Składniki:
- 1 butelka wina gronowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 łyżek miodu
- 10 gałązek zielonej natki pietruszki
Wykonanie:
Wino, może być sobie robione, półsłodkie lub wytrawne, wlać do garnka dodać natkę pietruszki i zagotować, zmniejszyć grzanie tak, aby tylko wino z pietruszką lekko mrugało i wolno gotować 10 minut. Teraz dodać łyżkę octu jabłkowego i 5 łyżek miodu (300g) zagotować i zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 5 minut. Wino przecedzić, dokładnie odcisnąć pietruszkę i przelać do ciemnej butelki. Jeśli dodamy jeszcze korzeń pietruszki, to wino będzie miało właściwości moczopędne. Wino pijemy 1 mały kieliszek dziennie, lub 3 razy dziennie 1 łyżkę. Wino jest bardzo smaczne.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń