15 maja 2022

Zdrowotne Wino pietruszkowe

 Wino pietruszkowe, zwane też winem św. Hildegardy, polecane jest szczególnie osobom mającym problem z chorobami serca, ale może być stosowane przez wszystkich. Wino poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie, wzmacnia serce, odtruwa organizm, obniża poziom cholesterolu, poprawia też trawienie i odporność organizmu. W składzie wina nie ma nic złego: miód, natka zielonej pietruszki, ocet winny lub jabłkowy i wino gronowe.



Składniki:

  • 1 butelka wina gronowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek miodu 
  • 10 gałązek zielonej natki pietruszki


Wykonanie:

Wino, może być sobie robione, półsłodkie lub wytrawne, wlać do garnka dodać natkę pietruszki i zagotować, zmniejszyć grzanie tak, aby tylko wino z pietruszką lekko mrugało i wolno gotować 10 minut. Teraz dodać łyżkę octu jabłkowego i 5 łyżek miodu (300g) zagotować i zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 5 minut. Wino przecedzić, dokładnie odcisnąć pietruszkę i przelać do ciemnej butelki. Jeśli dodamy jeszcze korzeń pietruszki, to wino będzie miało właściwości moczopędne. Wino pijemy 1 mały kieliszek dziennie, lub 3 razy dziennie 1 łyżkę. Wino jest bardzo smaczne.


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń