16 maja 2022

Zacierkowa na rosole

 Zupa Zacierkowa, bardzo szybka i pyszna, gotowana dawniej, dziś prawie zapomniana, chociaż niektórzy jeszcze ją gotują. To bardzo prosta zupa, z ziemniakami i zagęszczona zacierkami zrobionymi z mąki i wody. Nie gotuję jej często, ale raz na jakiś czas zawsze, przypomina mi moją babcię, która zawsze dawała mi kawałek ciasta i uczyła, jak to ona mówiła "kulgać zacierki".





Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka z rosołu
  • zielona natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 1/5 szklanki zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać rosołem, zagotować i zmniejszyć grzanie. Z mąki i wody zagnieść ścisłe ciasto, formować zacierki, odrywając po kawałku ciasta, lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypując odrobiną mąki, aby się nie sklejały, dodać zacierki do zupy. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w kostkę i dodać do zupy. Jeśli zupa jest gęsta dolać gotowanej wody. Na patelni rozpuścić smalec i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, doprawić zupę dodając majeranek, sól. pieprz i zieloną natkę pietruszki. Zupa jest dosyć gęsta, zagęszczą ją zacierki, nie trzeba jej zasmażać, lekko pikantna.

1 komentarz: