Zupa Zacierkowa, bardzo szybka i pyszna, gotowana dawniej, dziś prawie zapomniana, chociaż niektórzy jeszcze ją gotują. To bardzo prosta zupa, z ziemniakami i zagęszczona zacierkami zrobionymi z mąki i wody. Nie gotuję jej często, ale raz na jakiś czas zawsze, przypomina mi moją babcię, która zawsze dawała mi kawałek ciasta i uczyła, jak to ona mówiła "kulgać zacierki".
Składniki:
- 1 litr rosołu
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka z rosołu
- zielona natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 100 gramów mąki pszennej
- 1/5 szklanki zimnej wody
- sól
- pieprz
- smalec
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać rosołem, zagotować i zmniejszyć grzanie. Z mąki i wody zagnieść ścisłe ciasto, formować zacierki, odrywając po kawałku ciasta, lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypując odrobiną mąki, aby się nie sklejały, dodać zacierki do zupy. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w kostkę i dodać do zupy. Jeśli zupa jest gęsta dolać gotowanej wody. Na patelni rozpuścić smalec i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, doprawić zupę dodając majeranek, sól. pieprz i zieloną natkę pietruszki. Zupa jest dosyć gęsta, zagęszczą ją zacierki, nie trzeba jej zasmażać, lekko pikantna.
Pychotka
OdpowiedzUsuń