Sernik zebra to połączenia ciasta kakaowego z masą serową. układaną na przemian z ciastem kakaowym. Sernik jest w nieregularne paski, przypominające babkę zwaną zebra. Upiekłam go nie w okrągłej, a w podłużnej keksowej formie, dlatego wzory układają się nieco inaczej, ale sernik nic nie stracił na smaku, jest pyszny i wilgotny.
Składniki:
Masa sernikowa:
- 600 gramów sera mielonego
- 1 szklanka cukru
- 50 gramów masła
- 3 jajka
- 1 czubata łyżka budyniu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Masa sernikowa
Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem. Do ubitych żółtek dodawać po łyżce mielonego sera i cały czas ubijać. Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do masy serowej, dodać też budyń i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą sernikową.
Ciasto:
Jajka całe ubić z cukrem, dodać po trochu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko ubić i na koniec dodać olej. Przygotować formę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na środek formy wlewać cztery łyżki ciasta kakaowego, cztery łyżki masy sernikowej i tak na przemian do końca składników. Sernik Zebra piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku góra-dół 60 minut, sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy, wyłączyć piekarnik, a sernik zostawić w otwartym piekarniku na 15 minut, potem wyjąć, można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz