Racuchy serowe, to delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach placuszki, idealne na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Dzieci je uwielbiają. Racuszki zrobione są z dodatkiem sera z wiaderka, ale może też być serem homogenizowany. Nie są słodkie, dlatego podaję je posypane cukrem pudrem, lub polane miodem.
Składniki:
- 200 gramów sera z wiaderka
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1-2 łyżki mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miseczki przełożyć ser, dodać budyń, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Do ciasta dodać żółtko i jeśli jest bardzo gęste to dodać mleko. Trudno określić dokładną ilość składników, zależy to od gęstości sera i wielkości jajka, dlatego można dodać mleka więcej, lub mniej. Na koniec ubić białko z dodatkiem szczypty soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać tłuszcz nie za mocno, żeby nam się racuchy nie spaliły. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką ciasto, smażyć na małej mocy palnika 2-3 minuty, za pomocą szpatułki przewrócić na drugą stronę i dosmażyć, około 2 minuty. Usmażone racuchy wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z porcji tej wyszło 20 niedużych racuszków. Racuchy jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz