Makaron z zielonymi szparagami, to smaczne i zdrowe danie obiadowe, czy kolacyjne. Danie bardzo szybkie, nie skomplikowane. Makaron może być różny, mnie smakują najlepiej do szparagów świderki, ale robiłam też tagliatelle.
Składniki:
- makaron świderki 300 g
- 1/2 pęczka szparagów zielonych (100 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sera tartego
- 1 łyżka śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Zagotować wodę, lekko ją osolić i ugotować makaron. Szparagi umyć, nie obierać ich, tylko uciąć twarde końcówki, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów, dodać masło i podsmażyć lekko cebulę razem z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie, dodać szparagi, chwilę przesmażyć i podlać pół szklanki wodą od gotowania makaronu, zmniejszyć grzanie i chwilę gotować, aż szparagi zmiękną, nie trwa to długo 3-5 minut, zależy od szparagów. Suszone pomidory pokroić w paski i dodać do sou. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć od razu do szparagów, dodać suszone pomidory, wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec dodać zieloną natkę pietruszki, podawać posypane startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz