Kluski na bazie gotowanych ziemniaków z dodatkiem szpinaku, polane smażoną cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasą, to pyszne, szybkie i takie wiosenne danie. Najlepszy jest szpinak świeży, ale możemy dodać też mrożony, tylko trzeba go przesmażyć i pozbyć nadmiaru wody.
Składniki:
- 700 gramów ugotowanych ziemniaków
- 150 gramów szpinaku świeżego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko duże
- mąka pszenna
- sól
Do polania:
- 1 cebula
- 150 gramów kiełbasy lub boczku
- smalec
Wykonanie:
Zimne ziemniaki przetrzeć przez praskę, lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Szpinak przebrać, oberwać większe łodygi, umyć, zalać gorącą wodą i chwilkę parzyć, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Szpinak odcedzić na sicie i przelać od razu zimną wodą, wtedy zachowa on ładny, zielony kolor, dokładnie odcedzić, a następnie zmiksować go blenderem na jednolitą papkę. Do ziemniaków dodać szpinak, lekko wymieszać, wyjąć jedną czwartą część masy, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dołożyć wyjętą część masy ziemniaczanej, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto szpinakowe. Ciasto pokroić na kilka części, każdą część rolować w cienki wałek i kroić nożem na małe kluski. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać kluski, tak aby woda cały czas się gotowała. Gdy kluski szpinakowe wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować3-4 minuty. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w piórka cebulę, jak się lekko zeszkli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gorące kluski odcedzić na sitku, wyłożyć na talerz i polać cebulą z kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz