Początek jesieni

22 maja 2022

Batoniki z daktyli

 Zapraszam na pyszne, szybkie i zdrowe Batoniki z suszonych daktyli. Nie ma w nich nawet grama cukru, ani tłuszczu, a są bardzo słodkie. Przekąska zdrowa i smaczna dla każdego, a w dodatku robi się bardzo szybko. Składniki to oprócz daktyli, orzechy włoskie, banan, wiórki kokosowe i mielone siemię lniane. 


Składniki:

  • 1 banan duży dojrzały
  • 250 gramów suszonych daktyli
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3-4 łyżki drobnych wiórek kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • wrząca woda




Wykonanie:

Daktyle zalać wrzącą wodą, tak aby je przykryła i zostawić na 15 minut, następnie odcedzić na sicie. Do blendera kielichowego włożyć odsączone z wody daktyle, dodać obranego i pokrojonego na plastry banana i wszystko zmiksować. Ja dodaję orzechy włoskie  do blendera, ale to zależy od mocy, nie każdy blender sobie poradzi, jeśli mamy słabszy, lepiej orzechy zmielić, lub kupić mielone. Orzechy mielą się dobrze w młynku do kawy, tam też mielę siemię lniane. Masę daktylową wyłożyć do miski, dodać mielone orzechy, można część dodać drobno pokrojonych, mielone siemię lniane, wiórki kokosowe, kakao i wszystko wymieszać, jeśli masa jest za rzadka dodać jeszcze siemienia lnianego i wiórków kokosowych. Gotową masę na batoniki wyłożyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość jaką chcemy, u mnie prawie 2 cm, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki na 3-4 godziny, aby masa stężała. Można dodać do masy trochę ulubionego aromatu, wanilii. Gotową masę pokroić na batoniki wielkości jaką chcemy. Batoniki daktylowe przechowywać w lodówce kilka dni, ale trudno im się oprzeć, dlatego długo nie poleżą. Z porcji tej wyszło 6 batonów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz