Początek jesieni

27 maja 2022

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 Ciasto drożdżowe z rabarbarem robię co roku chociaż raz, lubię połączenie słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto drożdżowe wyrabiam w mikserze planetarnym jak mam mniej czasu, lub tradycyjnie ręką, wtedy czuje się ciasto jakie ma być. 



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 100 gramów cukru
  • 180 ml mleka
  • 50 gramów drożdży
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • rabarbar

Kruszonka:

  • 50 gramów masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę podgrzanego lekko mleka, wymieszać i zostawić, aby drożdże wyrosły. Żółtka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić i wystudzić. Gdy drożdże wyrosną dodać je do żółtek z cukrem, wlać lekko podgrzane mleko, wymieszać i wyrabiać ręką dosypując po trochu przesianą mąkę. Gdy ciasto ładnie się połączy, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące, pulchne i odchodziło od ręki i od miski. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu. aby wyrosło. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Nie podaję wagi rabarbaru, gdyż nigdy go nie ważę, mam w ogródku, zrywam go i dodaję raz więcej, raz mniej. Gdy dodamy więcej rabarbaru, ciasto będzie kwaśniejsze i bardziej wilgotne. Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremki 25 na 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem. Na cieście układamy rabarbar. Z miękkiego masła, mąki i cukru robimy kruszonkę i posypujemy całe ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i pieczemy ciasto 45-50 minut, do suchego patyczka. 


24 maja 2022

Zupa koperkowa

 Zupa koperkowa z makaronem, najlepsza teraz jak jest świeży koperek w ogródku, a nie ma jeszcze szkodników tzw. mszycy, która często na nim żeruje. Zupa smaczna, szybka i delikatna. Można ugotować ją na rosole, lub na mięsie drobiowym. Koperkowa to jedna z ulubionych zup moich dzieci, można ugotować więcej, tak samo smakuje na drugi dzień. Zimą nie smakuje tak jak na wiosnę, ale można ją zrobić z mrożonego koperku.



Składniki:

  • 500 gramów mięsa drobiowego z kością, u mnie z  kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • gałązka lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4-5 łyżek posiekanego koperku
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • makaron
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać zimną 1,5 litrem zimnej wody, zagotować zebrać szumowiny i zmniejszyć grzanie. Do zupy dodać liść laurowy i ziele angielskie. Obrać włoszczyznę i po 15 minutach dodać do zupy, trochę ją osolić. Makaron, najlepiej grubszy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Gdy mięso jest już miękkie, doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody i dodać do zupy, zagotować. Koperek drobno posiekać, grubsze gałązki posiekać oddzielnie. Do zupy dodać posiekane grubsze gałązki, zagotować i dodać śmietanę. Wyłączyć grzanie i na koniec wsypać posiekany drobno zielony koperek. Makaron włożyć na talerze i polać gorącą zupą koperkową.


22 maja 2022

Batoniki z daktyli

 Zapraszam na pyszne, szybkie i zdrowe Batoniki z suszonych daktyli. Nie ma w nich nawet grama cukru, ani tłuszczu, a są bardzo słodkie. Przekąska zdrowa i smaczna dla każdego, a w dodatku robi się bardzo szybko. Składniki to oprócz daktyli, orzechy włoskie, banan, wiórki kokosowe i mielone siemię lniane. 


Składniki:

  • 1 banan duży dojrzały
  • 250 gramów suszonych daktyli
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3-4 łyżki drobnych wiórek kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • wrząca woda




Wykonanie:

Daktyle zalać wrzącą wodą, tak aby je przykryła i zostawić na 15 minut, następnie odcedzić na sicie. Do blendera kielichowego włożyć odsączone z wody daktyle, dodać obranego i pokrojonego na plastry banana i wszystko zmiksować. Ja dodaję orzechy włoskie  do blendera, ale to zależy od mocy, nie każdy blender sobie poradzi, jeśli mamy słabszy, lepiej orzechy zmielić, lub kupić mielone. Orzechy mielą się dobrze w młynku do kawy, tam też mielę siemię lniane. Masę daktylową wyłożyć do miski, dodać mielone orzechy, można część dodać drobno pokrojonych, mielone siemię lniane, wiórki kokosowe, kakao i wszystko wymieszać, jeśli masa jest za rzadka dodać jeszcze siemienia lnianego i wiórków kokosowych. Gotową masę na batoniki wyłożyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość jaką chcemy, u mnie prawie 2 cm, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki na 3-4 godziny, aby masa stężała. Można dodać do masy trochę ulubionego aromatu, wanilii. Gotową masę pokroić na batoniki wielkości jaką chcemy. Batoniki daktylowe przechowywać w lodówce kilka dni, ale trudno im się oprzeć, dlatego długo nie poleżą. Z porcji tej wyszło 6 batonów.


20 maja 2022

Sernik zebra

 Sernik zebra to połączenia ciasta kakaowego z masą serową. układaną na przemian z ciastem kakaowym. Sernik jest w nieregularne paski, przypominające babkę zwaną zebra. Upiekłam go nie w okrągłej, a w podłużnej keksowej formie, dlatego wzory układają się nieco inaczej, ale sernik nic nie stracił na smaku, jest pyszny i wilgotny.



Składniki:

Masa sernikowa:

  • 600 gramów sera mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 50 gramów masła
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka budyniu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Masa sernikowa

Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem. Do ubitych żółtek dodawać po łyżce mielonego sera i cały czas ubijać. Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do masy serowej, dodać też budyń i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą sernikową.

Ciasto:

Jajka całe ubić z cukrem, dodać po trochu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko ubić i na koniec dodać olej. Przygotować formę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na środek formy wlewać cztery łyżki ciasta kakaowego, cztery łyżki masy sernikowej i tak na przemian do końca składników. Sernik Zebra piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku góra-dół 60 minut, sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy, wyłączyć piekarnik, a sernik zostawić w otwartym piekarniku na 15 minut, potem wyjąć, można polać polewą czekoladową. 




19 maja 2022

Kluski szpinakowe z okrasą

 Kluski na bazie gotowanych ziemniaków z dodatkiem szpinaku, polane smażoną cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasą, to pyszne, szybkie i takie wiosenne danie. Najlepszy jest szpinak świeży, ale możemy dodać też mrożony, tylko trzeba go przesmażyć i pozbyć nadmiaru wody. 



Składniki:

  • 700 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 150 gramów szpinaku świeżego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko duże 
  • mąka pszenna
  • sól

Do polania:

  • 1 cebula
  • 150 gramów kiełbasy lub boczku
  • smalec

Wykonanie:

Zimne ziemniaki przetrzeć przez praskę, lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Szpinak przebrać, oberwać większe łodygi, umyć, zalać gorącą wodą i chwilkę parzyć, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Szpinak odcedzić na sicie i przelać od razu zimną wodą, wtedy zachowa on ładny, zielony  kolor, dokładnie odcedzić, a następnie zmiksować go blenderem na jednolitą papkę. Do ziemniaków dodać szpinak, lekko wymieszać, wyjąć jedną czwartą część masy, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dołożyć wyjętą część masy ziemniaczanej, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto szpinakowe. Ciasto pokroić na kilka części, każdą część rolować w cienki wałek i kroić nożem na małe kluski. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać kluski, tak aby woda cały czas się gotowała. Gdy kluski szpinakowe wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie i wolno gotować3-4 minuty. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w piórka cebulę, jak się lekko zeszkli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gorące kluski odcedzić na sitku, wyłożyć na talerz i polać cebulą z kiełbasą.


 

16 maja 2022

Zacierkowa na rosole

 Zupa Zacierkowa, bardzo szybka i pyszna, gotowana dawniej, dziś prawie zapomniana, chociaż niektórzy jeszcze ją gotują. To bardzo prosta zupa, z ziemniakami i zagęszczona zacierkami zrobionymi z mąki i wody. Nie gotuję jej często, ale raz na jakiś czas zawsze, przypomina mi moją babcię, która zawsze dawała mi kawałek ciasta i uczyła, jak to ona mówiła "kulgać zacierki".





Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka z rosołu
  • zielona natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 1/5 szklanki zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać rosołem, zagotować i zmniejszyć grzanie. Z mąki i wody zagnieść ścisłe ciasto, formować zacierki, odrywając po kawałku ciasta, lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypując odrobiną mąki, aby się nie sklejały, dodać zacierki do zupy. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w kostkę i dodać do zupy. Jeśli zupa jest gęsta dolać gotowanej wody. Na patelni rozpuścić smalec i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, doprawić zupę dodając majeranek, sól. pieprz i zieloną natkę pietruszki. Zupa jest dosyć gęsta, zagęszczą ją zacierki, nie trzeba jej zasmażać, lekko pikantna.

15 maja 2022

Zdrowotne Wino pietruszkowe

 Wino pietruszkowe, zwane też winem św. Hildegardy, polecane jest szczególnie osobom mającym problem z chorobami serca, ale może być stosowane przez wszystkich. Wino poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie, wzmacnia serce, odtruwa organizm, obniża poziom cholesterolu, poprawia też trawienie i odporność organizmu. W składzie wina nie ma nic złego: miód, natka zielonej pietruszki, ocet winny lub jabłkowy i wino gronowe.



Składniki:

  • 1 butelka wina gronowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek miodu 
  • 10 gałązek zielonej natki pietruszki


Wykonanie:

Wino, może być sobie robione, półsłodkie lub wytrawne, wlać do garnka dodać natkę pietruszki i zagotować, zmniejszyć grzanie tak, aby tylko wino z pietruszką lekko mrugało i wolno gotować 10 minut. Teraz dodać łyżkę octu jabłkowego i 5 łyżek miodu (300g) zagotować i zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 5 minut. Wino przecedzić, dokładnie odcisnąć pietruszkę i przelać do ciemnej butelki. Jeśli dodamy jeszcze korzeń pietruszki, to wino będzie miało właściwości moczopędne. Wino pijemy 1 mały kieliszek dziennie, lub 3 razy dziennie 1 łyżkę. Wino jest bardzo smaczne.


11 maja 2022

Makaron z zielonymi szparagami

 Makaron z zielonymi szparagami, to smaczne i zdrowe danie obiadowe, czy kolacyjne. Danie bardzo szybkie, nie skomplikowane. Makaron może być różny, mnie smakują najlepiej do szparagów świderki, ale robiłam też tagliatelle.

 


Składniki:

  • makaron świderki 300 g
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych (100 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sera tartego 
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Zagotować wodę, lekko ją osolić i ugotować makaron. Szparagi umyć, nie obierać ich, tylko uciąć twarde końcówki, pokroić na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów, dodać masło i podsmażyć lekko cebulę razem z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie, dodać szparagi, chwilę przesmażyć i podlać pół szklanki wodą od gotowania makaronu, zmniejszyć grzanie i chwilę gotować, aż szparagi zmiękną, nie trwa to długo 3-5 minut, zależy od szparagów. Suszone pomidory pokroić w paski i dodać do sou. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć od razu do szparagów, dodać suszone pomidory, wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec dodać zieloną natkę pietruszki, podawać posypane startym serem.


9 maja 2022

Racuchy z sera

 Racuchy serowe, to delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach placuszki, idealne na śniadanie,  podwieczorek, czy kolację. Dzieci je uwielbiają. Racuszki zrobione są z dodatkiem sera z wiaderka, ale może też być serem homogenizowany. Nie są słodkie, dlatego podaję je posypane cukrem pudrem, lub polane miodem.


Składniki:

  • 200 gramów sera z wiaderka
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miseczki przełożyć ser, dodać budyń, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Do ciasta dodać żółtko i jeśli jest bardzo gęste to dodać mleko. Trudno określić dokładną ilość składników, zależy to od gęstości sera i wielkości jajka, dlatego można dodać mleka więcej, lub mniej. Na koniec ubić białko z dodatkiem szczypty soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać tłuszcz nie za mocno, żeby nam się racuchy nie spaliły. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką ciasto, smażyć na małej mocy palnika 2-3 minuty, za pomocą szpatułki przewrócić na drugą stronę i dosmażyć, około 2 minuty. Usmażone racuchy wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z porcji tej wyszło 20 niedużych racuszków. Racuchy jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.


7 maja 2022

Udka z kurczaka pod ciastem francuskim

 Udka z kurczaka pod ciastem francuskim to danie proste, smaczne, takie na każdą imprezę większą i taką małą, a nawet na niedzielny obiad. Mięso z kurczaka jest bardzo smaczne, soczyste, przykryte smażonymi pieczarkami, startym żółtym serem i wszystko pod ciastem francuskim. Danie samodzielne, nie trzeba ani ziemniaków, ani ryżu, wystarczy jakaś sałatka, nawet pokrojone pomidory i danie gotowe.



Składniki:

  • 1kg udek z kurczaka( górna część ćwiartki)
  • 400 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 gramów sera żółtego
  • 1 ciasto francuskie gotowe
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • łyżeczka płatków migdałowych




Wykonanie:

Udka z kurczaka obrać z kości, zdjąć skórę, umyć i jeśli duże, to przekroić na pół. Kości można zostawić i dodać do zupy. Mięso przełożyć do miseczki posypać solą 1/2 łyżeczki, pieprzem i słodką papryką, dodać olej i wszystko wymieszać, przykryć i schować do lodówki. Pieczarki oczyścić, jeśli małe nie obierać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, przesmażyć chwilę i dodać pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno smażyć mieszając, aż wyparuje sok, nie trwa to długo. Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicę, ale często robię na dużej formie z kuchenki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć mięso z kurczaka. Na udka wyłożyć smażone pieczarki, tak aby przykryły mięso. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach i całość posypać. Ciasto francuskie przyciąć do wielkości formy, zrobić kilka naciąć, ja nacięłam cztery listki, ale może to być kratka, czy lekkie kreski, przykryć udka ciastem. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować ciasto po wierzchu. Całość posypać migdałami i ważne przykryć folią aluminiową, jeśli tego nie zrobimy ciasto nam się spali. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i wstawić udka z kurczaka. Piec 45 minut, zdjąć folię aluminiową i dopiec jeszcze 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, a udka będą miękkie. Podawać krojąc na porcje, z dodatkiem ulubionej surówki.


5 maja 2022

Zupa pieczarkowa z ryżem

 Zupa pieczarkowa z ryżem, treściwa, ugotowana na wywarze z drobiu, z dodatkiem warzyw i śmietany. Zupa bardzo prosta, dodatek ryżu sprawia, że jest dosyć gęsta, a robi się ją bardzo szybko. Taką zupę z chęcią zjedzą wszyscy, smakuje o każdej porze roku. 



Składniki:

  • 300 gramów pieczarek
  • 400 gramów mięsa z indyka, kurczaka
  • 100 gramów ryżu
  • 100 gramów śmietany
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • gałązka lubczyku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać ziele angielskie i liść laurowy i wolno gotować. W tym czasie obrać włoszczyznę, marchew pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i  pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją zeszklić, dodać pieczarki i wszystko smażyć mieszając co chwilę, aż wyparuje sok, doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać do zupy, gdy mięso jest już prawie miękkie. Wszystko wolno gotować 15 minut, dodać przepłukany zimną wodą ryż i wolno gotować, aż ryż będzie miękki. Do śmietany dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i dodać do zupy, wszystko zagotować, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.