20 kwietnia 2022

Zupa Ryżanka

 Ryżanka to prosta, pyszna, delikatna zupa, na bazie mięsa drobiowego z dodatkiem włoszczyzny. Moja Ryżanka jest z dodatkiem ziemniaków, oczywiście króluje w niej ryż, ale wersja z ziemniakami bardziej smakuje mojej rodzinie. Zupa dla każdego, dziecka, dorosłego, czy dla starszej osoby, jest lekkostrawna i bardzo smaczna. Można też ugotować ją na rosole.



Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 500 gramów ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 100 gramów ryżu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • gałązka lubczyku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy, mogą być też skrzydełka, lub porcja rosołowa, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy. Gdy mięso się zagotuje, zbieramy szumowiny, dodajemy liść laurowy, obraną i pokrojoną włoszczyznę, lekko solimy, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy około 15 minut. Ryż opłukać na sitku i dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do Ryżanki, wszystko wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, na koniec dodać natkę zielonej pietruszki, lub koperek. Zupa jest smaczna i szybka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz