Ryżanka to prosta, pyszna, delikatna zupa, na bazie mięsa drobiowego z dodatkiem włoszczyzny. Moja Ryżanka jest z dodatkiem ziemniaków, oczywiście króluje w niej ryż, ale wersja z ziemniakami bardziej smakuje mojej rodzinie. Zupa dla każdego, dziecka, dorosłego, czy dla starszej osoby, jest lekkostrawna i bardzo smaczna. Można też ugotować ją na rosole.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 500 gramów ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 100 gramów ryżu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- gałązka lubczyku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, mogą być też skrzydełka, lub porcja rosołowa, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy. Gdy mięso się zagotuje, zbieramy szumowiny, dodajemy liść laurowy, obraną i pokrojoną włoszczyznę, lekko solimy, zmniejszamy grzanie i wolno gotujemy około 15 minut. Ryż opłukać na sitku i dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do Ryżanki, wszystko wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, na koniec dodać natkę zielonej pietruszki, lub koperek. Zupa jest smaczna i szybka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz