Ryż z pieczarkami to szybkie, zdrowe i pyszne danie obiadowe, które można podać także na domowe uroczystości. Danie ma tą zaletę, że można przygotować je wcześniej i przygrzać przed podaniem, tak że jest idealne dla zapracowanych pań. Ryż kupuję zawsze w opakowaniach kilogramowych, jak dla mnie jest lepszy i zdrowszy. Składniki podane są na cztery średnie porcje.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła
- 400 gramów pieczarek
- 1-2 cebule
- 2 kiszone ogórki
- 400 gramów dobrej kiełbasy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórki kiszone i kiełbasę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i chwilę przesmażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć chwilę na większym grzaniu, odrobinę posolić, zmniejszyć grzanie i dusić wolno, aż pieczarki zmiękną. W czasie duszenia dodać szklankę wody. Ryż ugotować na sypko, czyli na dwie szklanki ryżu dać trzy szklanki wody, lekko osolić i dodać łyżeczkę masła. Gdy pieczarki zmiękną dodać kiszone ogórki. Kiełbasę pokrojoną w kostkę przesmażyć na patelni i dodać do pieczarek, dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi do smaku i zagotować. Ryż włożyć do filiżanki i przełożyć na talerz, a dookoła ułożyć pieczarki. Można też ryż wymieszać z pieczarkami i podać w takiej postaci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz