Pierś z kurczaka w pieczarkach to pyszne danie obiadowe, lub kolacyjne, a także idealne na wszelkie uroczystości rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi. Danie szybkie i smaczne, a produkty dostępne całym rokiem. Pierś jest soczysta, a dodatek pieczarek sprawia, że taka trochę inna. Można podać ją z ugotowaną na sypko kaszą, ryżem lub z nawet z makaronem.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400 gramów pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ogórek kiszony
- 3 łyżki ketchupu
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- tłuszcz do smażenia
- sól
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski, włożyć do miski i dodać składniki marynaty, czyli olej, przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz, oregano, paprykę i ocet, wszystko wymieszać, tak aby każdy kawałek kurczaka był obtoczony w marynacie, przykryć i schować do lodówki na pół godziny. Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a ogórka kiszonego w małe paseczki. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i chwilę smażyć, aż cebula zmięknie, wtedy dodać pieczarki i wszystko przesmażyć mieszając co chwilę, aż pieczarki puszczą sok, odrobinę posolić, przykryć, zmniejszyć grzanie i wolno dusić. Po kilku minutach dodać szklankę wody i dusić dalej. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć marynowane kawałki piersi z kurczaka z każdej strony na złoto, a następnie przełożyć do podduszonych pieczarek i wszystko dusić 10 minut. Teraz dodać ogórka i ketchup, można ketchupu dać mniej, lub więcej zależy, czy jest pikantny, czy nie, najlepiej do smaku. Całość jeszcze chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz