Makaron ze szpinakiem i serkiem wiejskim, to pyszne, zdrowe, szybkie i tanie danie, a teraz gdy szpinak rośnie w ogrodzie, nie może zabraknąć go w jadłospisie. Makaron może być różny, ja użyłam kokardki, ale każdy będzie pasował. Szpinak najlepszy jest świeży, można też zrobić z mrożonego, tylko lepiej żeby nie był mielony, a całe listki.
Składniki:
- 1 serek wiejski
- 200 gramów świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron, lekko osolić, wrzucić makaron i ugotować go. Szpinak przebrać, oderwać grubsze łodygi, umyć go i odsączyć na sicie. Od razu na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją podsmażyć, jak trochę zmięknie dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili umyty szpinak. Będzie wydawało się, że szpinak nam się nie zmieści, ale po chwili zmniejszy swą objętość, cały czas mieszając dusić go na wolnym grzaniu. Doprawić sos solą, pieprzem i mieloną gałką, dodać serek wiejski, ja zostawiam łyżkę serka i potem na wierzch makaronu daję, ale to jak się lubi, szpinak dusić z serkiem kilka minut, aż ser się rozpuści, a sos zrobi się gęsty. Makaron wyłożyć na talerz można polać go sosem ze szpinakiem, lub makaron włożyć na patelnię i wymieszać ze szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz