Deser szybki, a trochę inny, w dodatku bardzo prosty. Ciasto francuskie kupione, gdyż przygotowanie go zajmuje dużo czasu i jest dosyć trudne. Z ciasta pieczemy babeczki, które nadziewamy kremem budyniowym, ale krem już robimy samodzielnie. Deser jest pyszny, babeczki można upiec nawet dzień wcześniej, idealne na każdą okazję.
Składniki:
- ciasto francuskie gotowe 300 gramów
- 1 żółtko
Krem do babeczek:
- 3 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
Do dekoracji:
- wiśnie w syropie, brzoskwinie
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty, u mnie 12 na 12 cm, ale to zależy jakie mamy foremki na babeczki. Foremki posmarować tłuszczem i do każdej włożyć kwadrat ciasta, zostawić wystające boki, babeczki będą trochę inne. Wystające końce ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem. Piekarnik nagrzać góra-dół 180 stopni i upiec babeczki około 15 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone babeczki wyjąć z forem i zostawić do wystudzenia. Przygotować krem do babeczek. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i 1 szklankę zimnego mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Połowę wrzącego mleka dolać do mąki z żółtkami i wymieszać, a następnie wlać wszystko do wrzącego mleka i zagotować, cały czas mieszając. Gotowy krem nakładać do babeczek, ozdobić wiśnią, brzoskwinią, lub posypać tartą czekoladą. Babeczek wyszło 12, ale to zależy od wielkości foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz