Zupa klopsikowa pyszna, sycąca, a na dodatek bardzo szybka, właściwie to zupa i drugie danie w jednym. Przepis jest prosty, a zupa gotuje się tyle co ziemniaki. Idealna dla tych co kochają mięso, a można się nią najeść. Moja wersja Klopsikowej jest z dodatkiem śmietany, ale równie dobrze smakuje sama.
Składniki:
- 300 gramów mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 małej czerstwej bułki
- 1 jajko
- 5 ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- kawałek pora
- kawałek selera
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koperku
- 1-2 łyżki mąki
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, sól, pieprz do smaku i wszystko wyrobić na gładką masę. Ręce zwilżyć wodą i formować małe klopsiku wielkości orzecha włoskiego. Włoszczyznę obrać i pokroić, zalać litrem wody i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, gotować wszystko 10 minut. Każdy klopsik obtoczyć w mące i wrzucić na wrzącą zupę, gotować na średnim ogniu 10 minut. Na koniec śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, dodać do garnka i posypać zielonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz