Sałatka z pieczonym burakiem, zwana też Carpaccio z buraka, chociaż Carpaccio powinno być z surowego buraka, a tu jest pieczony, lub może być gotowany. Sałatka trochę inna, ale bardzo smaczna, z dodatkiem sera typu feta, jabłka i orzechów włoskich, a wszystko polane pysznym sosem. Taka sałatka idealna jest na przekąskę, posiłek lekki do pracy, czy na kolację. Sprawdzi się też na imprezie.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 1 duże jabłko
- 1/2 opakowania sera Feta
- 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- kilka listków zielonej pietruszki
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godzinę, aż będą miękkie. Lepiej jak buraki nie są duże, szybciej się upieką i są smaczniejsze. Wystudzone buraki obrać ze skórki i bardzo cienko pokroić na plasterki, za pomocą tarki zwanej mandoliną, lub nożem. Plasterki buraków ułożyć na talerzu jeden przy drugim, tak żeby zachodziły na siebie i pokryły całe dno talerza. Mogą być też buraki ugotowane ze skórką, ale te pieczone są smaczniejsze. Fetę pokroić w kostkę i ułożyć na burakach, a na wierzchu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Składniki sosu dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita emulsja i polać sałatkę. Orzechy posiekać i uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Sałatkę posypać po wierzchu orzechami i zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz