Początek jesieni

5 marca 2022

Marynata do kotletów schabowych

 Kotlety schabowe to chyba najszybszy w przygotowaniu obiad, który najczęściej w niedzielę gości na naszych stołach. Często się zdarza, że kotlety są suche. Aby kotlety schabowe były soczyste i smaczne, należy je zamarynować. Marynata jest bardzo prosta, a przygotowane tak kotlety smakują wybornie. 


Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Do salaterki włożyć olej, majonez i śmietanę, wymieszać, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli zapach czosnku nam przeszkadza, możemy pominąć ten składnik, wszystko wymieszać. Marynatę doprawić pieprzem, ilość pieprzu może być mniejsza, zależy od ostrości musztardy, solą i ziołami. Zamiast majeranku możemy dodać zioła prowansalskie, lub rozmaryn, czy tymianek. Marynaty wystarcza na 5-6 kotletów. Schab rozbić i każdy kotlet smarować marynatą z każdej strony, i układać w naczyniu, na wierzch wyłożyć pozostałą marynatę. Tak przygotowane kotlety należy  marynować co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc, najlepiej przykryte w lodówce. Kotlety wyjąć z marynaty i panierować najpierw w mące, w rozbitym jajku i bułce tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz