Kotlety schabowe to chyba najszybszy w przygotowaniu obiad, który najczęściej w niedzielę gości na naszych stołach. Często się zdarza, że kotlety są suche. Aby kotlety schabowe były soczyste i smaczne, należy je zamarynować. Marynata jest bardzo prosta, a przygotowane tak kotlety smakują wybornie.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Do salaterki włożyć olej, majonez i śmietanę, wymieszać, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli zapach czosnku nam przeszkadza, możemy pominąć ten składnik, wszystko wymieszać. Marynatę doprawić pieprzem, ilość pieprzu może być mniejsza, zależy od ostrości musztardy, solą i ziołami. Zamiast majeranku możemy dodać zioła prowansalskie, lub rozmaryn, czy tymianek. Marynaty wystarcza na 5-6 kotletów. Schab rozbić i każdy kotlet smarować marynatą z każdej strony, i układać w naczyniu, na wierzch wyłożyć pozostałą marynatę. Tak przygotowane kotlety należy marynować co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc, najlepiej przykryte w lodówce. Kotlety wyjąć z marynaty i panierować najpierw w mące, w rozbitym jajku i bułce tartej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz