Pieczarki często goszczą u mnie na stole, pod różną postacią: pieczarki faszerowane, sos pieczarkowy, zupa pieczarkowa, a także jako farsz do kotletów. Bigosik z pieczarek robię od bardzo dawna, smakuje on moim domownikom, jak i gościom, gdyż jest idealny na wszelkie imprezy. Przepis jest dosyć prosty, a pieczarki dostępne są całym rokiem, także polecam go wypróbować.
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 250 gramów cebuli
- 250 gramów kiszonych ogórków
- 500 gramów kiełbasy
- 3-4 łyżki ketchupu
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Pieczarki większe obrać, mniejszych można nie obierać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć cebulę, smażyć ją chwilę mieszając, aż lekko zmięknie, wtedy dodać pieczarki, wymieszać i dusić wszystko, mieszając co chwilę, aż pieczarki będą miękkie, tak 10-15 minut. Gdy pieczarki się duszą, pokroić w kostkę kiełbasę dobrej jakości, a w mniejszą kostkę ogórki kiszone. Do uduszonych pieczarek dodać kiełbasę i smażyć chwilę, a na koniec dodać kiszone ogórki, jeśli jest mało sosu, dodać trochę wody. Gdy wszystko się podgotuje i smaki się połączą dodać ketchup pikantny po łyżce i spróbować, doprawić do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem. Bigosik doprawiamy na koniec, gdyż kiełbasa jest słona, tak samo ogórki, jak i ketchup. Bigosik pieczarkowy podajemy z chlebem, lub z ryżem.
wyglada pysznie...czy tak samo smakuje ...sprobuje..
OdpowiedzUsuńNam smakuje bardzo, ale to rzecz gustu, radzę spróbować, miłego dnia życzę!
UsuńJutro wypróbuję 🙂
OdpowiedzUsuń