Kapusta biała, nie musi być młoda, tak naprawdę lepsza jest ta zimowa, smażona z cebulką i boczkiem, to pyszny dodatek do drugiego dania. Kapusta tak przygotowana pasuje zarówno do kotletów, jak i żeberek, czy nawet do drobiu. Przepis mojej babci, ona robiła ją na ,,oko", zawsze była pyszna, jest dość delikatna, tak że z chęcią jedzą ją też dzieci.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej( 600-800 gramów)
- 100 gramów wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka smalcu
Wykonanie:
Kapustę obrać. umyć i drobno poszatkować. Boczek pokroić w kostkę i tak samo pokroić obraną cebulę. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i chwilę ją smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać pokrojony boczek i wszystko mieszając co chwilę smażyć. Gdy boczek lekko się zrumieni dodać kapustę i smażyć wszystko, cały czas mieszając, aż kapusta cała się podsmaży i zmniejszy swoją objętość. Kapusta w czasie smażenia puści trochę soku, wtedy zmniejszamy grzanie na najmniejsze, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, przykrywamy i wolno dusimy. W czasie duszenia mieszamy co chwilę, jeśli soku jest mało, podlewamy 1/2 szklanki wody. Smażymy kapustę, aż będzie miękka, czas zależy od rodzaju kapusty, może być to pół godziny, a nawet godzina, tak że trzeba co jakiś czas sprawdzać. Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny do smaku, a także jeśli trzeba doprawiamy na koniec pieprzem i solą. Kapusta w smaku jest delikatna, lekko kwaśna, trochę słodka i trochę pikantna, po prostu pyszna.