Sałatka pomysłu i wykonania Rysia, trochę inna z jarmużem i co rzadko się zdarza z brukselką. Często nie wiemy do czego wykorzystać brukselkę, jest ona nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, a w sałatce smakuje wybornie. Sałatka dosyć prosta, idealna na przekąskę, czy posiłek do pracy.
Składniki:
- 50 gramów świeżego jarmużu lub szpinaku
- 50 gramów brukselki
- 2 gruszki
- kilka suszonych pomidorów
- 2 jajka ugotowane na twardo
- włoskie orzechy
Sos:
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Z liści jarmużu oberwać twarde nerwy, zostawić tylko miękkie listki, tak żeby było ich samych 50 gramów, umyć i zalać wrzącą wodą, zagotować, zmniejszyć grzanie i chwilkę parzyć. Odsączyć i zalać od razu zimną wodą, zostawić aby jarmuż dobrze się odsączył, można też osuszyć go w suszarce do sałaty. Brukselkę obrać i zalać wrzącą wodą, lekko osolić, dodać szczyptę cukru, zagotować, zmniejszyć grzanie i chwilę dusić, aż zmięknie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić, jedno w kostkę, a drugie w plastry. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Na półmisku ułożyć jarmuż, posypać pokrojonym jajkiem, ułożyć brukselkę, posypać pokrojonymi gruszkami. Na koniec dodać pokrojone jajko i suszone pomidory. Z podanych składników przygotować sos, wszystko włożyć do naczynia i utrzeć na jednolitą emulsję. Sałatkę polać sosem i dodać orzechy włoskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz