Początek jesieni

9 lutego 2022

Rolmopsy w oleju

 Rolmopsy w oleju to smaczne roladki z solonych płatów śledziowych typu matias, z cebulą, papryką konserwową, a wszystko zalane olejem. Takie rolmopsy muszą kilka dni poleżeć w oleju, aby nabrały smaku, dlatego należy przygotować je co najmniej 5-6 dni wcześniej.



 




Składniki:

  • 6 solonych płatów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • papryka konserwowa
  • 200 ml oleju
  • 50 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • wykałaczki

Wykonanie:

Śledzie zalać zimną wodą i moczyć je 3 godziny, wodę odlać, a śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Każdy płat śledziowy posmarować musztardą, posypać pieprzem, cebulą i z brzegu położyć kawałek papryki konserwowej. Płat śledzia zwinąć zaczynając od miejsca z papryką, dosyć ciasno, formując rolmopsa i spiąć wykałaczką. W podobny sposób zawinąć wszystkie płaty śledziowe. Rolmopsy ułożyć w słoiku, nie można ich upychać, muszą stać swobodnie, posypać pozostałą cebulą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać olejem i octem jabłkowym. Rolmopsy wstawić do lodówki i zostawić na co najmniej 6 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz