Pieczarki faszerowane mięsem mielonym, mogą być smażone, lub pieczone w piekarniku, to pyszne danie obiadowe, podane z ziemniakami, lub z ryżem z dodatkiem sałatki, lub kolacyjne z dodatkiem pieczywa. Danie to sprawdza się też na wszelkie imprezy, można przygotować je wcześniej, a potem tylko przygrzać. Idealne są też na ciepłą przystawkę.
Składniki:
- 6 dużych pieczarek
- 250 gramów mięsa mielonego
- 1/2 czerstwej bułki
- 1 płaską łyżeczkę musztardy
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki obrać, wykroić trzony, umyć i osuszyć. Trzony pieczarek drobno posiekać. Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekane trzony pieczarek, musztardę, sól i pieprz do smaku, wyrobić ręką tak jak na kotlety. Każdą pieczarkę nadziać mięsem, dość czubato, a mięso obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i kłaść pieczarkę, tak aby mięso było u góry, chwilę przesmażyć, odwrócić i teraz przysmażyć mięso, gdy zrobi się rumiane, przekręcić pieczarkę, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić kilkanaście minut, aż pieczarka zmięknie, można jeszcze przekręcić z każdej strony. Takie pieczarki możemy od razu podać do jedzenia, ja podałam z brukselką. Można też upiec je w piekarniku, wtedy zamiast bułki tartej należy posypać je startym żółtym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz