Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne, ale aby dobrze smakowało, nie było suche, trzeba je zamarynować. Marynata na bazie jogurtu naturalnego jest bardzo prosta, a mięso po upieczeniu soczyste i pyszne. Marynować możemy wszystkie części kurczaka, zarówno udka, skrzydełka jak i piersi.
Składniki marynaty:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Wykonanie:
Do naczynia w którym będziemy marynować kurczaka włożyć jogurt, najlepiej typu greckiego, ketchup pikantny, wymieszać. Do marynaty dodać pozostałe składniki oprócz papryki, wymieszać, aby wszystko połączyło się na gładką emulsję. Mięso z kurczaka włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek dokładnie masując mięso, aby całe było zanurzone w marynacie. Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, lub formy do pieczenia, posypać papryką i upiec. Marynata ta dobrze sprawdza się też do mięsa pieczonego na grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz