11 lutego 2022

Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem

Wytrawna przystawka z ciasta francuskiego na zimno, to babeczki z wędzonym łososiem i serkiem naturalnym kremowym, bardzo smaczne, idealne na wszelkie uroczystości, można upiec je wcześniej, a nadziać przed podaniem. Ciasto francuskie kupimy bez problemu w każdym markecie, a babeczki są pyszne i ładnie się prezentują.



Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego 300 gramów
  • 50 gramów wędzonego łososia w plastrach
  • 100 gramów naturalnego serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 1 żółtko
  • natka pietruszki, jarmuż do dekoracji
  • kilka nasion fasoli

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty, u mnie o boku 12 cm, ale to zależy od foremek babeczek. Foremki posmarować tłuszczem, w każdą włożyć ciasto francuskie, można obciąć wystające części, ja zostawiłam, na dnie ułożyć 2-3 nasiona fasoli, aby dno nam nie wyrosło i zmieściło się nadzienie. Wystające części ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra-dół, babeczki piec około 15 minut, do zrumienienia. Babeczki można upiec dzień wcześniej, będą tak samo dobre, po upieczeniu wyjąć od razu nasiona fasoli. Do serka śmietankowego dodać szczyptę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i nadziać babeczki. Do każdej włożyć kawałek łososia zwiniętego w różyczkę, dodać coś zielonego, ja dodałam listek jarmużu. Babeczek wyszło 12 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz