Początek jesieni

20 stycznia 2022

Sernik waniliowy szybki

 Sernik waniliowy z rodzynkami, pyszny, delikatny, na kruchym cieście, taki prosty, który można szybko zrobić. Sernik ten robię bardzo często, tak po prostu na niedzielę, czy nawet w środku tygodnia, chociaż sprawdza się też na większe okazje. Można dodać do niego prawdziwą wanilię, ale  wystarczy cukier waniliowy, lub aromat.



Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 jajek
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 gramów rodzynek
  • 1 łyżeczka mąki

Ciasto kruche:

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Wykonanie:

Najpierw robimy ciasto kruche. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i wszystko posiekać. Do mąki z masłem dodać jajko i zagnieść kruche ciasto. Przygotować formę 20 na 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem. Ciastem kruchym wylepić dno formy na jednakową grubość. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem, gdy cukier się rozpuści dodać pozostałe składniki ser, mleko, olej, kaszę i budyń. Biało ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać odcedzone rodzynki i obtoczone w łyżeczce mąki, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec sernik 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w uchylonym piekarniku na 10 minut, a potem wyjąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz