Początek jesieni

10 stycznia 2022

Placki drożdżowe bez jajek

 Placki drożdżowe, pyszne, można je jeść zarówno na słodko jak i na słono. Przepis jest bardzo prosty, nie trzeba ciasta specjalnie wyrabiać. Placki są bez dodatku jajek, więc propozycja dla tych co nie mogą ich jeść. Pyszne są same posypane cukrem pudrem, ale też można podać je z wędzonym łososiem i serkiem naturalnym.



Składniki:

  • 2 szklanki mleka (340ml)
  • 10 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mleko podgrzać, nie może być za gorące, takie aby można było włożyć palec. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszać łyżką i dodawać po łyżce mąki pszennej, mieszać, aż nie będzie grudek. Ciasto powinno być nie za gęste, takie jak na naleśniki. Wymieszane, gładkie ciasto,  przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą wielkość wymieszać łyżką i znowu zostawić przykryte, aby wyrosło. Nie trwa to długo, ale zależy od ciepła i jakości drożdży. U mnie w sumie rosło 35 minut, ale może trwać to i godzinę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i kłaść łyżką porcje ciasta formując placuszki, smażyć z każdej strony po kilka minut, na średnim grzaniu. Usmażone placki posypać cukrem pudrem. Gdy chcemy podać placki na ostro, dodajemy tylko 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz