Filet z kurczaka w warzywach to bardzo smaczne, proste i zdrowe danie, możemy podać go z ugotowanym ryżem, kaszą, z ziemniakami, a nawet z chlebem. Warzywa mogą być różne, ja użyłam marchew, pietruszkę, por, seler, kalafior, brukselkę i cebulę. W sezonie można dodać świeże pomidory, a gdy nie mamy zastąpić koncentratem pomidorowym.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 500 gramów warzyw
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć i pokroić na paseczki. Składniki marynaty wymieszać, dodać do kurczaka, wymieszać i zostawić na co najmniej pół godziny, aby mięso przeszło marynatą. Warzywa obrać, umyć i pokroić w paseczki tzw. zapałkę, a kalafior podzielić na różyczki. Ja użyłam trzy marchewki, jedną pietruszkę, 1/4 selera, kawałek pora, 1/4 papryki, 1/4 kalafiora, kilka brukselek, wszystko ważyło 500 gramów. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i włożyć pokrojone warzywa: najpierw marchewkę, pietruszkę i seler, przesmażyć mieszając, dodać paprykę, podlać wodą około szklanki, zmniejszyć grzanie i wolno dusić. Po kilku minutach dodać kalafior i brukselkę. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso z kurczaka, z każdej strony, kawałki są małe więc nie trwa to długo, do mięsa dodać uduszone warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, lub ketchup, doprawić do smaku pieprzem i solą. Filet z kurczaka w warzywach można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz