30 stycznia 2022

Łódeczki z ciasta francuskiego

 Łódeczki z ciasta francuskiego, nadziewane usmażonymi wcześniej pieczarkami to pyszna i prosta przekąska, idealna na kolację, a nawet na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto francuskie można teraz kupić w każdym markecie, a pieczarki są dostępne cały rok. 



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 200 gramów pieczarek
  • 4 łyżki sera tartego żółtego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia pieczarek

Wykonanie:

Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, na patelni rozpuścić trochę tłuszczu wrzucić cebulę i chwilę ją przesmażyć. Dodać pieczarki i mieszając przesmażyć, gdy puszczą sok, zmniejszyć grzanie i dusić je, aż sok wyparuje, a pieczarki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wielości boku 14 cm, na środku kwadratu położyć łyżkę pieczarek, a przeciwległe końce ciasta zlepić tworząc łódkę. Łódki posypać tartym serem, tak aby przykryć pieczarki, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku góra-dół przez 20 minut. Gotowe łódki można polać po wierzchu ketchupem i podać od razu gorące. Zrobiłam cztery łódeczki, a pozostałe ciasto pokroiłam na paski i owinęłam nim parówki, posypałam po wierzchu tartym serem, wyszły pyszne paluchy dla dzieci.



22 stycznia 2022

Pączki z piekarnika

 Pączki z piekarnika są to pączki pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, czyli taka wersja lżejsza. Pączki są pyszne, polane lukrem i nadziane marmoladą, chociaż różnią się od tych smażonych w głębokim tłuszczu, raczej przypominają trochę bułeczki, ale są zdrowsze, taka alternatywa dla tych co nie mogą smażonych. Ciasto robi się tak samo jak na pączki smażone, jedyna różnica to pieczenie, a nie smażenie.





Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,3/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów drożdży
  • 50 ml rumu lub łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • marmolada 
  • cukier puder
  • sok z cytryny


Wykonanie:
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać 1/4 szklanki mleka, dokładnie wymieszać, zostawić aby podrosły. Mąkę przesiać przez sitko. Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i z solą. Dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ręką dolewając po trochu mleka. Masło rozpuścić i ostudzić. Pod koniec wyrabiania dodać rum, potem masło i wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość, rękę zwilżyć tłuszczem, nabierać ciasto, zrobić placuszek, a na środku kłaść kawałek marmolady, zlepić dokładnie i układać zlepieniem na drewnianej stolnicy posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pączki przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosły. Wyrośnięte pączki piec w nagrzanym 165 stopni piekarniku góra-dół, piec 20-25 minut do ładnego zrumienienia. Zrobić lukier, cukier puder wymieszać z sokiem cytryny, ja wolę rzadszy, tak że cukru daję mniej i posmarować jeszcze ciepłe pączki lukrem.

20 stycznia 2022

Sernik waniliowy szybki

 Sernik waniliowy z rodzynkami, pyszny, delikatny, na kruchym cieście, taki prosty, który można szybko zrobić. Sernik ten robię bardzo często, tak po prostu na niedzielę, czy nawet w środku tygodnia, chociaż sprawdza się też na większe okazje. Można dodać do niego prawdziwą wanilię, ale  wystarczy cukier waniliowy, lub aromat.



Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 jajek
  • 1 duży budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 gramów rodzynek
  • 1 łyżeczka mąki

Ciasto kruche:

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Wykonanie:

Najpierw robimy ciasto kruche. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło i wszystko posiekać. Do mąki z masłem dodać jajko i zagnieść kruche ciasto. Przygotować formę 20 na 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem. Ciastem kruchym wylepić dno formy na jednakową grubość. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem, gdy cukier się rozpuści dodać pozostałe składniki ser, mleko, olej, kaszę i budyń. Biało ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać odcedzone rodzynki i obtoczone w łyżeczce mąki, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec sernik 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze w uchylonym piekarniku na 10 minut, a potem wyjąć.

15 stycznia 2022

Faworki babci

 Kruche, chrupiące, rozpływające się w ustach, leciutkie, to faworki mojej babci, wymagają trochę pracy, ale warto. Najlepiej smakują w karnawale, a w tłusty czwartek nie może ich zabraknąć. Babcia smażyła je na smalcu, ja też tak robię, wydaje mi się, że są lepsze. Rosną podczas smażenia, ale nie może być za gorący tłuszcz.



Składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej. gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżkę spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder 

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, spirytus, można zastąpić wódką, rumem,  i zagnieść ciasto, wyrabiać, aż nie będzie się lepiło do rąk i do stolnicy. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione należy wziąć wałek od ciasta i uderzając w ciasto raz po raz aż zrobi się placek, następnie złożyć i znowu uderzać. Powtarzać to wielokrotnie, aby wbić w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto na faworki przekroić i zobaczyć, czy w przekroju widać dużo pęcherzyków powietrza, jeśli tak ciasto gotowe, jeśli nie, trzeba dalej ubijać. Ciasto podzielić na 4 porcje i wałkować cienkie placki. Jeśli ciasto było dobrze wyrobione, w czasie wałkowania nie trzeba podsypywać mąką. Każdy placek ciasta pokroić na paski 3 cm szerokości, każdy pasek pokroić na kawałki, takie jakie chcemy faworki, dłuższe lub krótkie. W każdym pasku po środku zrobić nacięcie i przewinąć formując faworka. Smażyć faworki na głębokim tłuszczu, temperatura 165-170 stopni, z każdej strony do zrumienienia, trwa to krótko. Usmażone faworki wyjąć na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, przestudzone posypać cukrem pudrem, najlepsze są lekko ciepłe, pachną w całym domu, są tak smaczne, że nie starczy ich na długo.

10 stycznia 2022

Placki drożdżowe bez jajek

 Placki drożdżowe, pyszne, można je jeść zarówno na słodko jak i na słono. Przepis jest bardzo prosty, nie trzeba ciasta specjalnie wyrabiać. Placki są bez dodatku jajek, więc propozycja dla tych co nie mogą ich jeść. Pyszne są same posypane cukrem pudrem, ale też można podać je z wędzonym łososiem i serkiem naturalnym.



Składniki:

  • 2 szklanki mleka (340ml)
  • 10 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mleko podgrzać, nie może być za gorące, takie aby można było włożyć palec. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszać łyżką i dodawać po łyżce mąki pszennej, mieszać, aż nie będzie grudek. Ciasto powinno być nie za gęste, takie jak na naleśniki. Wymieszane, gładkie ciasto,  przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą wielkość wymieszać łyżką i znowu zostawić przykryte, aby wyrosło. Nie trwa to długo, ale zależy od ciepła i jakości drożdży. U mnie w sumie rosło 35 minut, ale może trwać to i godzinę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i kłaść łyżką porcje ciasta formując placuszki, smażyć z każdej strony po kilka minut, na średnim grzaniu. Usmażone placki posypać cukrem pudrem. Gdy chcemy podać placki na ostro, dodajemy tylko 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli.

5 stycznia 2022

Filet z kurczaka w warzywach

 Filet z kurczaka w warzywach to bardzo smaczne, proste i zdrowe danie, możemy podać go z ugotowanym ryżem, kaszą, z ziemniakami, a nawet z chlebem. Warzywa mogą być różne, ja użyłam marchew, pietruszkę, por, seler, kalafior, brukselkę i cebulę. W sezonie można dodać świeże pomidory, a gdy nie mamy zastąpić koncentratem pomidorowym.



Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 500 gramów warzyw
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyć i pokroić na paseczki. Składniki marynaty wymieszać, dodać do kurczaka, wymieszać i zostawić na co najmniej pół godziny, aby mięso przeszło marynatą. Warzywa obrać, umyć i pokroić w paseczki tzw. zapałkę, a kalafior podzielić na różyczki. Ja użyłam trzy marchewki, jedną pietruszkę, 1/4 selera, kawałek pora, 1/4 papryki, 1/4 kalafiora, kilka brukselek, wszystko ważyło 500 gramów. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i włożyć pokrojone warzywa: najpierw marchewkę, pietruszkę i seler, przesmażyć mieszając, dodać paprykę, podlać wodą około szklanki, zmniejszyć grzanie i wolno dusić. Po kilku minutach dodać kalafior i brukselkę. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso z kurczaka, z każdej strony, kawałki są małe więc nie trwa to długo, do mięsa dodać uduszone warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, lub ketchup, doprawić do smaku pieprzem i solą. Filet z kurczaka w warzywach można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.