Łódeczki z ciasta francuskiego, nadziewane usmażonymi wcześniej pieczarkami to pyszna i prosta przekąska, idealna na kolację, a nawet na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto francuskie można teraz kupić w każdym markecie, a pieczarki są dostępne cały rok.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 200 gramów pieczarek
- 4 łyżki sera tartego żółtego
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia pieczarek
Wykonanie:
Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, na patelni rozpuścić trochę tłuszczu wrzucić cebulę i chwilę ją przesmażyć. Dodać pieczarki i mieszając przesmażyć, gdy puszczą sok, zmniejszyć grzanie i dusić je, aż sok wyparuje, a pieczarki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wielości boku 14 cm, na środku kwadratu położyć łyżkę pieczarek, a przeciwległe końce ciasta zlepić tworząc łódkę. Łódki posypać tartym serem, tak aby przykryć pieczarki, ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku góra-dół przez 20 minut. Gotowe łódki można polać po wierzchu ketchupem i podać od razu gorące. Zrobiłam cztery łódeczki, a pozostałe ciasto pokroiłam na paski i owinęłam nim parówki, posypałam po wierzchu tartym serem, wyszły pyszne paluchy dla dzieci.