Początek jesieni

28 grudnia 2021

Sylwestrowe przekąski

Te  Sylwestrowe przekąski są bardzo smaczne, szybkie, takie na małą imprezę " domówkę". Są przekąski z ciasta francuskiego, zawijaski, które można podać zarówno na ciepło. jak i na zimno. Deska przekąsek może być wzbogacona o sery jakie lubimy, krakersy, kabanosy, łososia wędzonego, czy nawet o jajka w majonezie. Sałatka w szklankach to pyszna sałatka warstwowa na bazie ryżu, można też podać ją w dużej salaterce. Śledzie, trochę inne z żurawiną, bardzo smaczne, dobrze sprawdzą się jako zakąska.

Deska przekąsek

 Deska przekąsek, która ładnie prezentuje się na stole, idealna na spotkanie towarzyskie. Przekąski mogą być różne, małe, takie na raz, zależy co lubimy, cały przepis w linku  Deska przekąsek



Zawijaski z boczkiem

Zawijaski z ciasta francuskiego z boczkiem, ale mogą też być z szynką, pyszne i na ciepło i na zimno, cały przepis w linku Zawijaski z boczkiem



Sałatka w szklankach

 Sałatka na bazie ryżu, z dodatkiem kukurydzy, papryki, ogórków konserwowych, jajek, cebuli, pyszna, taka dla dwojga na romantyczną kolację, na babskie spotkanie, ale też na większą imprezę w porcjach dla każdego, przepis w linku Sałatka w szklankach



Śledzie z żurawiną

 Śledzie z dodatkiem suszonej żurawiny, suszonych pomidorów i cebuli, pyszna przystawka na każdą okazję, a szczególnie na święta. Przepis bardzo prosty, szybki, a połączenie płatów śledziowych z suszoną żurawiną i pomidorami nadaje niepowtarzalnego smaku, cały przepis w linku  Śledzie z żurawiną



27 grudnia 2021

Sałatka z gruszką

 Sałatka z gruszką, suszonymi pomidorami i z jarmużem, posypana orzechami włoskimi z pysznym, miodowym sosem, to smaczna, lekka sałatka, idealna na przekąskę. Jarmuż jest bardzo zdrowy, ale możemy zastąpić go szpinakiem, lub sałatą. Sałatkę robi się bardzo szybko, nie trzeba dużo składników.



Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 5 pomidorów suszonych

Sos:

  • 2 łyżki oliwy lub oleju od suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Liście jarmużu oderwać od grubych nerwów, umyć i odsączyć. Zagotować wodę wrzucić jarmuż i gotować go 2-3 minuty, wyjąć i od razu włożyć do zimnej wody, wtedy jarmuż nie straci koloru. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na suchej patelni. Na półmisku ułożyć jarmuż, a na nim pokrojone gruszki, pomidory suszone pokroić w paski i dodać do sałatki. Składniki sosu dobrze utrzeć, aż powstanie nam aksamitna emulsja, lub włożyć do słoiczka zakręcić i potrząsać, a sos zrobi się sam i polać sałatkę 15 minut przed podaniem, aby składniki się połączyły.

21 grudnia 2021

Mięsa pieczone na Święta

 Trudno dziś o dobrą wędlinę, dlatego polecam zrobić ją sobie. Nie jest to ani trudne, ani bardzo kosztowne. Takie mięso sobie zamarynowane i upieczone jest bardzo smaczne, możemy część zamrozić i mieć na później. Moja propozycja to boczek faszerowany mięsem mielonym, pierś z kurczaka nadziewana, rolada z piersi kurczaka i karkówka. Karkówkę możemy podać zarówno na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako dodatek do chleba.



Boczek faszerowany mięsem mielonym

Boczek faszerowany mięsem mielonym, pieczony w piekarniku, idealny na każdą uroczystość, święta, czy bez okazji, jako dodatek do chleba. Przygotowanie boczku nie jest bardzo skomplikowane, a może go zrobić każdy, potrzebna tylko chęć i piekarnik cały przepis w linku  Boczek faszerowany



Rolada z piersi kurczaka

 Rolada z piersi kurczaka, nadziana mięsem mielonym i suszoną śliwką, smaczny, prosty dodatek na kanapki, idealna na święta, czy uroczystości rodzinne. Przepis jest dosyć prosty, a rolada pięknie się prezentuje cały przepis w linku  Rolada z piersi z kurczaka



Pierś z kurczaka faszerowana

 Pierś z kurczaka faszerowana mięsem mielonym, bardzo smaczna, idealna na kanapki, ale można też zjeść ją na ciepło jako danie obiadowe. Przepis dosyć prosty, a pierś pieczona w piekarniku jest soczysta, idealna na każdą okazję, czy to na święta, czy na inną uroczystość rodzinną, przepis w linku     Pierś z kurczaka faszerowana


Karkówka pieczona

 Karkówka pieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana, to bardzo soczyste i pyszne mięso. Taką karkówkę można pokroić na grubsze plastry i zjeść na ciepło razem z sosem z dodatkiem ryżu, kaszy, ziemniaków, surówki, a można też zimną cienko pokrojoną zjeść z chlebem, jako wędlinę. Przepis jest dosyć prosty, a mięso bardzo smaczne. Tak przygotowana karkówka to świetny pomysł na  obiad dla całej rodziny, lub na uroczystości typu święta, przepis w linku  Karkówka pieczona




19 grudnia 2021

Ciasta na Boże Narodzenie

 Często mamy problem, jakie ciasta upiec na święta? Na stole świątecznym powinny znaleźć się takie ciasta, które nie są pieczone często. Nie powinno zabraknąć makownika, sernika, ciasta z kremem, z miodem, czy małych ciasteczek. Moja propozycja to makowiec, seromak, metrowiec, stefanka, sernik i rogaliki. Przepisy na ciasta po kliknięciu w link.



Sernik Łzy

  Serniki to moje ulubione ciasta, jest ich na blogu dużo, każdy ma w sobie coś, co go wyróżnia. Sernik Łzy nazwę swą zawdzięcza złotym kropelkom , które pokrywają całą powierzchnię sernika. Przepis nie jest trudny, ani pracochłonny, a efekt końcowy zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem  przepis w linku Sernik Łzy



Rogaliki

 Rogaliki budyniowe to pyszne, bardzo szybkie rogaliki, które możemy zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nawet wspólnie z dziećmi przepis w linku Rogaliki budyniowe



Metrowiec

 Metrowiec to ciasto bardzo smaczne i ładnie się prezentujące, a przepis jest bardzo stary, jeszcze z początku lat osiemdziesiątych. Składa się z dwóch foremek: ciasta białego i kakaowego, jeśli połączymy je w jednym kawałku to będzie miało prawie metr długości, dlatego ciasto nazywa się Metrowiec przepis w linku  Metrowiec



Makownik

Makownik to ciasto drożdżowe, przełożone masą makową z dodatkiem bakalii, zwinięte w roladę i polane lukrem przepis w linku Makownik domowy



Stefanka

Stefanka to ciasto z przepisu, który ma ponad 40 lat, robione w moim domu od zawsze. Ciasto kruche miodowe, składające się z trzech warstw przełożonych kremem budyniowym i polane polewą czekoladową, pyszne, mięciutkie, a krem nie za słodki przepis w linku Stefanka z kremem



Ciasto Seromak

Seromak pyszne ciasto, które wymaga trochę pracy, ale warto zrobić je chociaż na święta. Ciasto składa się z trzech warstw: ciasta kruchego, masy makowej i masy serowej przepis w linku Ciasto Seromak


16 grudnia 2021

Pasztet z udek kurczaka

 Pasztet z udek kurczaka, ale może też być z całego kurczaka, z dodatkiem podgardla, wątróbki, to pyszny dodatek do kanapek, ale też sprawdzi się na święta. Przygotowanie domowego pasztetu nie jest wcale trudne, nie wymaga też dużego nakładu pracy. Taki pasztet można zamrozić upieczony, ale też surowy, a potem można rozmrozić go w lodówce i upiec, kiedy chcemy.



Składniki:

  • 2,5 kg udek z kurczaka
  • 1 kg podgardla wieprzowego bez skóry
  • 200 gramów wątróbki drobiowej
  • 2 czerstwe małe bułki
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3-4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 jajka
  • sól
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej



Wykonanie:

Mięso umyć, podgardle pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liście laurowe, ziele angielskie i wolno gotować pod przykryciem. Po pół godzinie dodać obrane i umyte warzywa, osolić i wolno gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu i obrać z kości. Bułki zalać rosołem, aby się namoczyły. Wątróbkę włożyć do gorącego rosołu, nie trzeba jej gotować, tylko dobrze sparzyć. Mięso razem z wątróbką, marchewką i odciśniętą, namoczoną bułką zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy dodać przyprawy, żółtka i dokładnie wyrobić, doprawić do smaku dodając jeszcze jeśli trzeba sól i pieprz. Jeśli masa pasztetowa jest za gęsta, trzeba dolać trochę rosołu, jeśli za rzadka należy dosypać bułki tartej. Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać z masą pasztetową. Przygotować foremki, jeśli są jednorazowe aluminiowe, nie trzeba ich smarować tłuszczem, jeśli zwykłe formy, należy je posmarować najlepiej smalcem i posypać bułką tartą. Taką foremkę pasztetu można zamrozić, a  wieczorem przed pieczeniem wyjąć i rozmrozić w lodówce, a potem upiec w 180 stopniach, góra-dół, przez 80 minut, do ładnego zrumienienia pasztetu, lub upiec od razu tak jak pisze wyżej. Pasztetu od razu nie kroimy, musi dobrze wystygnąć. Z porcji tej wyszły trzy foremki pasztetu kilogramowe.




11 grudnia 2021

Krokiety z kapustą kiszoną

 Krokiety z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, przyprawione na ostro pieprzem i solą, to jedna z wielu potraw obowiązkowa na wigilijnym stole. Krokiety to nic innego jak naleśniki z kapustą, obtoczone w bułce tartej i obsmażone na tłuszczu. To tradycyjne danie bardzo często jest przygotowywane nie tylko na święta, a grzyby suszone można zastąpić pieczarkami.



Składniki:

  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ciasto na krokiety:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • około 3/4 szklanki wody
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • 2 jajka do panierowania krokietów

Wykonanie:

Wieczorem dzień wcześniej namoczyć grzyby, mogą być leśne, mieszane. Rano grzyby ugotować. Kapustę kiszoną zalać wodą, tak aby ją przykryła, dodać liście laurowe i ziele angielskie i wolno ugotować, aż będzie miękka. Na oleje przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzone, ugotowane i pokrojone suszone grzyby, wszystko przesmażyć. Kapustę odcisnąć, posiekać na desce i dodać do grzybów. Całość dusić mieszając około 15 minut, doprawić solą i pieprzem, musi być ostre i zostawić do wystygnięcia. Z podanych składników zrobić ciasto na naleśniki: zmiksować mąkę, mleko sól, jajka i wodę, ciasto powinno być gęstości śmietany, powinno na patelni samo się rozprowadzić cienką warstwą, a my tylko ruszamy patelnią, jeśli ciasto nie chce się rozprowadzić, trzeba dodać jeszcze wody. Usmażyć cienkie naleśniki i zostawić. Na każdy naleśnik nałożyć porcję kapusty, zawinąć dwa boki do środka, a całość zrolować. Jajka roztrzepać widelcem i panierować krokiety tak jak kotlety schabowe, każdy w jajku i w bułce tartej. Panierowane krokiety smażyć na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. Krokiety pyszne są same, ale można podać je też do barszczu.

1 grudnia 2021

Pyzy z mięsem

 Pyzy nadziewane mięsem, pyszne, mięciutkie, idealne danie na chłodne dni. Bazą są ziemniaki i to surowe tarte, jak i ugotowane. Nadzienie przygotowane jest z gotowanego mielonego mięsa, dziś z kurczaka, ale można też wykorzystać mięso z rosołu, drobiowe, czy wołowe, doprawione majerankiem, pieprzem i solą, Pyzy są trochę pracochłonne, ale smakują wybornie, warto je zrobić.



Składniki:

  • 1kg ziemniaków surowych
  • 500 gramów ziemniaków ugotowanych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 400 gramów ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła


Do polania:

  • 1 cebula
  • 150 gramów boczku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wyłożyć na gęste sitko i zostawić, aby sok spłynął i oddzielił się krochmal. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na maśle, a mięso obrać z kości i zmielić przez maszynkę do mięsa razem z przesmażoną cebulą, Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, wymieszać, jeśli jest za rzadki dodać trochę bułki tartej, jeśli za gęsty dodać trochę rosołu. Ziemniaki ugotowane zmielić, lub przetrzeć przez przecierak. Ziemniaki surowe odcisnąć, najlepiej za pomocą gazy, czy płótna, aż masa będzie sucha. Połączyć ziemniaki surowe odciśnięte, ze zmielonymi, dodać krochmal, mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać na gładką masę. Formować z ciasta na dłoni mały placek, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia, zlepić, formować okrągłe pyzy, które układać na deseczce posypanej mąką. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać pyzy, jak wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać pokrojonym i stopionym boczkiem z cebulą.