Jedna z najstarszych polskich zup, do tego bardzo szybka, to zupa mojej babci, którą pamiętam z dzieciństwa. Zalewajka gotowana bez mięsa, na wywarze warzywnym, z dużą ilością ziemniaków i na koniec zalana sokiem z kiszonej własnoręcznie kapusty, okraszona słoniną, zabielona, lub nie śmietaną. Zalewajka to bardzo smaczna, zdrowa zupa.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 700 gramów ziemniaków
- pęto kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz
- sól
- 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
- tłuszcz
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, nie za dużo bo sok z kapusty jest słony. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę dodać od razu do zupy, gotować wszystko 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, wszystko przesmażyć na tłuszczu, przełożyć do zalewajki, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę, lekko zasmażyć i dodać do zupy. Gdy ziemniaki już się ugotują dolać sok z kapusty do smaku, aż zupa będzie wyraźnie kwaśna, doprawić pieprzem, majerankiem i solą. Na koniec dodać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz