7 listopada 2021

Zalewajka na soku z kapusty kiszonej

 Jedna z najstarszych polskich zup, do tego bardzo szybka, to zupa mojej babci, którą pamiętam z dzieciństwa. Zalewajka gotowana bez mięsa, na wywarze warzywnym, z dużą ilością ziemniaków i na koniec zalana sokiem z kiszonej własnoręcznie kapusty, okraszona słoniną, zabielona, lub nie  śmietaną. Zalewajka to bardzo smaczna, zdrowa zupa.



Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 700 gramów ziemniaków
  • pęto kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • sól
  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • tłuszcz
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 30%

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać umyć, zalać 2 litrami wody i zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, nie za dużo bo sok z kapusty jest słony. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę dodać od razu do zupy, gotować wszystko 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, wszystko przesmażyć na tłuszczu, przełożyć do zalewajki, a na pozostały tłuszcz wsypać mąkę, lekko zasmażyć i dodać do zupy. Gdy ziemniaki już się ugotują dolać sok z kapusty do smaku, aż zupa będzie wyraźnie kwaśna, doprawić pieprzem, majerankiem i solą. Na koniec dodać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz