Surówka ze świeżej kapusty, może też być kapusta włoska, to bardzo pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Taka surówka jest uniwersalna, pasuje zarówno do mięsa, drobiu czy ryby, a przygotowanie jej jest dosyć proste. Kapusta świeża jest dostępna prawie cały rok, dlatego powinno się z niej korzystać, nie tylko gotując gołąbki, ale też w wersji na surowo.
Składniki:
- 1/2 główki niedużej kapusty
- 1 marchew
- 2 jabłka
- 1/3 papryki słodkiej
- 1,2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować, posolić, wymieszać i zostawić na pięć minut. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach, a jabłka obrać i zetrzeć na dużych otworach. Paprykę umyć i drobno pokroić w paseczki, lub w kostkę. Po około pięciu minutach kapustę wycisnąć ręką, aż zrobi się miękka i puści sok, dodać marchew, jabłka, paprykę i polać octem jabłkowym wymieszanym z miodem, ale może też być sok z cytryny, wymieszać wszystko dodając oliwę, lub olej, doprawić do smaku pieprzem. Sałatka z kapusty powinna jeszcze postać około pół godziny, aby smaki się połączyły,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz